Margriet logo
null Beeld

Zijn fruitsuikers gezonder dan gewone suiker?

Appels, bananen en ander fruit bevatten fruitsuiker, oftewel fructose. Sommige mensen denken dat deze suikers ‘gezonder’ zijn dan bijvoorbeeld de suikers in kristalsuiker, rietsuiker of honing. Maar is dat ook zo?

In het kort: nee, fruitsuikers zijn niet ‘gezonder’ dan andere suikers. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen van nature aanwezige suikers in fruit of bijvoorbeeld kristalsuiker of rietsuiker. Waarom is het dan toch goed om fruit te eten? Fruit levert ook belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels en vitamine C, die goed zijn voor je gezondheid. Bovendien is aangetoond dat het eten van fruit het risico op bepaalde ziektes verlaagt. Daarom is het belangrijk om elke dag twee stuks fruit te eten.

Suikers nader bekeken

Net zoals bij fruit, bestaat kristalsuiker, rietsuiker en andere suikers die fabrikanten in hun product gebruiken, uit de bestanddelen glucose, fructose of een mengsel hiervan. Je lichaam ‘herkent’ niet waar deze suikers vandaan komen en verwerkt ze op dezelfde manier, via de lever. Alle suikers, dus ook bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker en honing, worden door het lichaam omgezet in glucose, dat wordt gebruikt voor de energievoorziening.

Calorieën

Alle suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën. Wel zitten in vloeibare suikers zoals honing of fruitstroop net iets minder calorieën, omdat ze ook water bevatten. Maar wil je op je gewicht letten, gebruik dan zo min mogelijk suikers.

Door: Voedingscentrum

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden