Zijn de eerste stralen van de lentezon schadelijk voor je huid?
Heb jij de afgelopen dagen al lekker in het zonnetje gezeten? Misschien heb je je dan ook al afgevraagd: zijn de eerste stralen van de lentezon schadelijk?
Of alleen die brandende zon als het hoogzomer is?
Is de lentezon schadelijk voor je huid?
Misschien heb je weleens gehoord dat de eerste zonnestralen van het jaar in de lente je huid niet kunnen schaden. Dit is helaas een fabeltje. Sterker nog: het is belangrijk om juist nu al goed te smeren. Want hoewel je de zon nog niet zo intens voelt branden als in de zomer en er ook daadwerkelijk minder schadelijke UV-straling in de lentezon zit, is je huid op dit moment nog heel kwetsbaar.
Dat komt omdat je nog niet aan de zon gewend bent. Hierdoor ben je extra gevoelig voor de zon en is de kans op DNA-schade juist nu groter. Het RIVM waarschuwt vooral dat kinderen in deze periode extra gevoelig zijn. Smeren, smeren en nog eens smeren dus.
Zonnebrand of dagcrème met SPF?
Als je het zonnetje in gaat is het dus belangrijk om iets van bescherming te gebruiken. Maar kun je dan beter direct de zonnebrand erbij pakken of is een dagcrème met SPF ook voldoende? Volgens Radar ben je met een dagcrème met SPF deels beschermd, maar als je echt volop in de zon gaat zitten kun je toch beter voor een zonnebrandcrème kiezen om je huid echt goed tegen de straling te beschermen.
Daarnaast legt dermatoloog Ingrid van Riet aan Het Laatste Nieuws uit dat dagcrèmes vaak wel een UVB-fiter bevatten, waardoor je minder snel verbrandt, maar dat ze je niet tegen UVA-straling beschermen. UVA-filters geven vaak die witte of glimmende laag die we van zonnebrand kennen, en die wil je liever niet in je dagcrème.
Dat terwijl UVA juist de grote boosdoener is als het op huidveroudering aankomt. Is het bewolkt en blijf je vooral binnen, dan is een dagcrème met SPF volgens de dermatoloog voldoende. Ga je echt in het zonnetje zitten? Combineer het dan met een zonnebrand.
Lees ook: Is je zonnebrandcrème van vorig jaar nog veilig te gebruiken?
Kort zonnen
Volgens dermatoloog Thomas Maselis zonnen we ook verkeerd. Zodra de eerste lentezon van zich laat zien gaan we direct de zon in, terwijl we een groot deel van het jaar veel binnen zitten. Door die kwetsbare huid meteen urenlang bloot te stellen aan het zonlicht stijgt de kans op zonneschade en huidkanker.
Daarom raadt Maselis aan om veilig te zonnen: elke dag slechts vijftien minuten. Wil je langer dan dat van de zon genieten? Dan raadt ook deze dermatoloog aan om heel goed te smeren.
Bron | Radar, Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images
Margriet 15 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week positief gezondheidsnieuws, een dossier libido & de overgang, alles over spannende nieuwe levensfases en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.