null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zijn anti-muggenmiddelen zoals een muggenstekker schadelijk?

Er is niets zo vervelend als niet in slaap kunnen vallen door het gezoem van muggen bij je hoofd. Je kunt van alles doen om ze te weren, zoals je insmeren met een anti-muggenmiddel of een muggenstekker aanzetten, maar is dat eigenlijk schadelijk voor je gezondheid?

We leggen het je uit.

Er zijn twee soorten anti-muggenmiddelen. De ene groep is bedoeld om ze af te weren en de andere om ze te bestrijden. Om muggen af te weren kun je denken aan lotions, sticks en sprays met een middel dat je op je huid of kleding aanbrengt. Om muggen te bestrijden kun je producten gebruiken die niet bedoeld zijn om op je huid aan te brengen, zoals sprays voor oppervlaktes of kamers. Of denk aan elektrische verdampers, zoals muggenstekkers, die een chemisch middel uitscheiden om muggen te bestrijden.

Biociden

Het gros van die anti-muggenmiddelen zijn biociden. Dat houdt in dat ze één of meer werkzame stoffen bevatten en bestemd zijn om schadelijke of ongewenste organismen, zoals muggen in dit geval, af te weren of voorkomen. Biociden moeten worden toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Ook moeten ze aan een groot aantal eisen voldoen wat betreft de werkzaamheid en de veiligheid voor de gebruiker en het milieu. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de handel in biociden en de naleving van de wettelijke eisen door producenten en importeurs.

Lees ook: Dít zijn de beste planten tegen muggen

DEET

Als je een middel zoekt om ervoor te zorgen dat je niet gestoken wordt door muggen, is de kans groot dat je naar DEET grijpt. Dit is de bekendste werkzame stof in anti-muggenmiddelen in ons land, en je hebt ze in concentraties van 10 tot 50 procent. Een hogere concentratie blijkt niet beter te werken en kan slecht zijn voor je gezondheid. DEET is niet schadelijk voor je, mits je het op de juiste manier - volgens de verpakking - gebruikt. Als je een product met DEET smeert is het belangrijk om dat niet vaker te doen dan op de verpakking staat.

Is een muggenstekker schadelijk?

Ook als je je afvraagt of het slapen in een kamer waar je een muggenstekker aan hebt staan schadelijk is, geldt hetzelfde: niet als je de gebruiksaanwijzing op de verpakking goed volgt. In het geval van een muggenstekker staat hier vaak op dat je deze niet moet gebruiken in kleine ruimten of bijvoorbeeld in keukens waar eten wordt bereid. Ook moet je de stekker niet aanraken tijdens gebruik, want de stof kan de huid beschadigen.

Lees ook: Ken je déze 4 natuurlijke middelen tegen een jeukende muggenbult al?

Koop je anti-muggenmiddelen online en wil je graag weten of bijvoorbeeld de muggenstekker die je daar vandaan hebt schadelijk is? Als je producten koopt bij een Nederlandse webwinkel zijn deze doorgaans veilig als ze zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Als je daarover twijfelt, kun je het hier controleren.

Bron | Waar zit wat in?, RIVM

Beeld | Getty Images

Kirsten ZijderveldGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden