Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ziekenhuizen: ‘Patiënten moeten wennen aan langere wachttijden’

istock-844400552-1.jpg

Wie door de huisarts is doorverwezen naar een specialist, moet er binnen vier weken terechtkunnen. Maar in de praktijk hebben patiënten steeds vaker met langere wachttijden te maken. Volgens ziekenhuizen hoeven we voorlopig ook geen verbetering te verwachten, meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws ontdekte in samenwerking met informatiedienst voor de zorg Mediquest, dat de wachttijden in vijftien van de vijfentwintig zorgregio’s te hoog zijn. Zo moet je engelengeduld hebben als je bij een oogarts of kaakchirurg terecht wilt. Maar ook bij reumatologie en psychiatrie en veel andere specialismes lopen de wachttijden soms op tot ruim over de tien weken. “Dit gaat de verkeerde kant op,” vertelt hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot van de Universiteit Maastricht aan RTL Nieuws. “Dit brengt ongemak en misschien ook wel gezondheidsverlies voor de patiënt met zich mee.”

Oorzaken lange wachtlijsten

Volgens de hoogleraar is de oorzaak van de lange wachtlijsten bekend: steeds meer mensen hebben medische zorg nodig, er is minder geld én een gebrek aan medisch personeel. Met name verpleegkundigen zijn volgens hem moeilijk te krijgen, waardoor ziekenhuizen steeds vaker complete afdelingen moeten sluiten.

Ziekenhuizen: ‘Veel actie, maar nog niet meteen resultaat’

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft eerder met onder andere de ziekenhuizen en verzekeraars afspraken gemaakt om wachtlijsten terug te dringen. Hij noemt de aanpak van de wachttijden ‘prioriteit’. Toch verwacht de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen niet dat de wachttijden snel zullen dalen. “Mensen zullen moeten wennen aan langere wachttijden,” aldus een woordvoerder. “Er is veel actie, maar nog niet meteen resultaat.”

‘Meer drastische maatregelen nodig’

Volgens hoogleraar Groot zijn meer drastische maatregelen nodig. Hij noemt het ‘onvermijdelijk’ dat er meer geld naar de zorg gaat. Ook moeten ziekenhuizen zorgen dat ze voldoende mensen hebben om zorg te leveren. Maar de belangrijkste verantwoordelijkheid ligt bij de zorgverzekeraars, aldus Groot. “Zij moeten meer zorg inkopen in de gebieden waar de wachttijden boven de aanvaardbare normen liggen.”

Hier kun je nog wél binnen vier weken terecht

Wil je weten bij welke specialist je nog wél binnen vier weken terechtkunt? Je ontdekt het op deze handige wachttijdenkaart. Moet je toch langer wachten, dan kun je je zorgverzekeraar vragen om te bemiddelen, zodat je ergens anders heen kunt. Dit kan echter wel betekenen dat je een eind moet reizen.

Geen wachttijd bij spoedgevallen

Gelukkig valt er ook nog iets positiefs te melden. Als je met spoed zorg nodig hebt, kun je namelijk nog altijd direct in het ziekenhuis terecht. Maar ja, door die lange wachttijden kan het dus wel voorkomen dat je zó lang moet wachten, dat je uiteindelijk met spoed moet worden opgenomen. Zucht…

Bron | RTL Nieuws
Foto | iStock

Ook interessant