Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom een kwart van alle ziekenhuizen te weinig ervaring heeft met kankeroperaties

waarom-een-kwart-van-alle-ziekenhuizen-te-weinig-ervaring-heeft-met-kankeroperaties.jpg

Oefening baart kunst, zegt het spreekwoord. En dat geldt ook voor chirurgen. In Nederland mogen bepaalde kankeroperaties daarom alleen worden uitgevoerd, wanneer er voldoende op deze operatie is ‘geoefend’. Uit onderzoek van het AD blijkt nu dat dit laatste niet altijd het geval is.

Achttien ziekenhuizen hebben afgelopen jaar in totaal 419 kankerpatiënten geopereerd, terwijl de desbetreffende klinieken nog te ‘onervaren’ waren voor deze ingreep. De patiënten lopen daardoor een groter risico op complicaties.

Minimum aantal

Voor elke chirurgische ingreep is een minimaal aantal operaties afgesproken, waar een ziekenhuis aan moet voldoen. Doordat een chirurg steeds bedrevener raakt in een bepaalde ingreep, kan betere zorg worden geboden. Bij prostaatkanker moet een ziekenhuis daarom jaarlijks minimaal vijftig operaties uitvoeren. Bij blaaskanker staat dit aantal op twintig. Als die minimale hoeveelheden drie jaar achter elkaar niet wordt gehaald, moet de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd maatregelen nemen. Toch is die handhaving niet voldoende.

Meest voorkomende kankeroperaties

De meest voorkomende operatie, waarbij niet aan de norm werd voldaan, was een blaaskanker-operatie. Zeven ziekenhuizen haalden deze quota in 2018 niet. In totaal ging het om 11 procent -van alle patiënten- die deze ingreep in 2018 onderging. Voor prostaatkanker waren er vijf ziekenhuizen die niet aan de eisen voldeden.

Complexe puzzel

Toch is het aantal onervaren ziekenhuizen de afgelopen jaren wel afgenomen. Uit een onderzoek in 2013 blijkt dat 36 ziekenhuizen bepaalde kankeroperaties uitvoerden, terwijl ze hier weinig bedreven in waren. De toenmalige minister van Volksgezondheid stelde toen voor om ziekenhuizen te verbieden te opereren als het minimum aantal operaties niet wordt gehaald. Volgens de huidige minister, Bruno Bruins van Medische Zorg, is dat echter geen oplossing. “Ziekenhuizen kunnen niet op stel en sprong elkaars ingrepen overnemen’’, zegt hij tegen het AD. “Het ontbreekt vaak aan expertise, capaciteit en OK-verpleegkundigen. Alles bij elkaar is het een complexe puzzel.”

Grotere kans op risico’s en sterfte

Doordat medische specialisten bepaalde ingrepen minder goed in de vingers hebben, loopt een patiënt meer risico. Zo blijkt dat blaaskankerpatiënten die door een ervaren chirurg -met meer dan 100 operaties achter de rug- wordt behandeld, maar liefst 30 procent minder risico loopt op het krijgen van incontinentieproblemen. Ook de overlevingskans bij bepaalde soorten kanker stijgt, naarmate de chirurg de operatie vaker heeft uitgevoerd. “Het kan dat een deel van de kanker blijft zitten”, verklaart Peter Huijgens, directeur van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), in het AD. “Als je van tevoren niet goed bespreekt hoe uitgebreid de kanker is en onervaren richting zo’n orgaan gaat, maak je eerder een fout. Het moet haast zo zijn dat er doden vallen doordat ziekenhuizen normen niet halen.”

Lees ook
Waarom muziek een pijnstillend effect kan hebben tijdens operaties

Bron| AD, NRC
Beeld| iStock

Ook interessant