Margriet logo
Dit betekent de staking in het ziekenhuis voor jou. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Ziekenhuismedewerkers staken op 16 maart: dit moet je erover weten

Op donderdag 16 maart gaan veel ziekenhuismedewerkers staken. Dat er een landelijke staking zou komen was al bekend, maar op welke datum en in welke ziekenhuizen nog niet. Moet je je zorgen maken als je tijdens de staking in het ziekenhuis ligt? We zetten alle info op een rij.

De afgelopen weken trokken het ov-personeel en vuilnisophalers al massaal aan de bel en nu gaat ook het ziekenhuispersoneel staken. Vakbond FNV laat weten dat de medewerkers van 64 ziekenhuislocaties in Nederland op 16 maart het werk neerleggen.

Verlagen van de werkdruk

Medewerkers voelen zich niet gehoord door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De komende twee jaar gaat de koopkracht van het ziekenhuispersoneel er flink op achteruit. Een ander punt van kritiek is dat er niets structureels gedaan wordt aan het verlagen van de werkdruk. Het ziekenhuispersoneel moet zich zelfs nóg flexibeler opstellen bij het inroosteren. Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn zegt hierover: “We merken dat de boosheid onder medewerkers enorm is. Het enige dat wordt gevraagd, is behoud van koopkracht en het verlagen van de werkdruk. Zodat de boodschappen kunnen worden betaald en het prachtige werk dat wordt gedaan wordt volgehouden.”

Gevolgen staking ziekenhuismedewerkers

Stromen alle ziekenhuizen op 16 maart dan helemaal leeg? Nee, dat niet. De staking zal eruitzien als een zondag in het ziekenhuis: alleen de spoedeisende zorg gaat door. Je wordt dus wel geholpen als je directe medische hulp nodig hebt en de behandeling niet kan wachten tot de volgende dag. Het gaat dan vaak om levensbedreigende situaties, zoals een hartinfarct of een ernstig ongeluk. Minder acute zorg moet tijdens de staking wachten tot de volgende dag.

Welke ziekenhuizen staken op 16 maart?

Er doen 64 locaties mee aan de landelijke staking. Hoeveel afdelingen gaan staken, verschilt per ziekenhuis. Het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam staakt voor het eerst mee met 48 afdelingen. Ook in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp leggen 48 afdelingen het werk neer. In het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen staken 33 afdelingen. Dat betekent dat bijna het hele ziekenhuis dichtgaat.

Eerder spraken we met de vijftigjarige Tanneke, die gaat staken bij de Noordwest Ziekenhuisgroep in Alkmaar. Waarom gaat ze in staking en wat betekent de werkdruk voor haar persoonlijke leven? Je kunt het interview hier teruglezen.

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden