Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Ziek of alleen verkouden? De kleur van je snot vertelt het

ziek-of-alleen-verkouden-de-kleur-van-je-snot-vertelt-het.jpg

Is het gewoon een heftige verkoudheid of heb ik een griepje te pakken? Dat is een vraag die jij jezelf vást ook weleens gesteld hebt toen je flink aan het snotteren was. En wat blijkt: er is gewoon een manier waarop je dat kunt zien. De kleur van je snot blijkt te vertellen hóe ziek je bent.

Het klinkt een beetje onsmakelijk, maar elke kleur snot heeft een andere betekenis voor je gezondheid.

Helder en doorzichtig snot

Is je snot helder en doorzichtig? Dan ben je kerngezond en is er niks aan de hand. We produceren dagelijks een kopje snot en slikken het meeste gewoon door. Zolang je dus niet buitengewoon veel snot aanmaakt, is er niks aan de hand. Merk je dat je ineens wel meer snot produceert? Dan heb je waarschijnlijk last van een allergie.

Troebel en wit

Ook bij deze kleur is er nog geen reden tot zorgen. Een witte kleur snot wijst meestal op het mogelijke begin van een verkoudheid. Zorg er dus voor dat je lekker veel vitaminen binnenkrijgt, zodat je immuunsysteem goed voorbereid is om hard te werken.

Geel snot

Is de kleur van je snot geel? Dan begint het serieus te worden. Geel snot betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen bacteriën of een heftig virus, en dat je dus niet verkouden bent door een simpel verkoudheidje of hooikoorts. Het is trouwens meestal wel goed nieuws: je lichaam vecht hard, en witte bloedcellen zorgen ervoor dat de bacterie je lichaam verlaat. In het begin kan het snot licht of zelfs fel van kleur zijn, maar na een paar dagen merk je waarschijnlijk dat het donkerder wordt.

Groen

Ook als de kleur van je snot groen is, heb je het flink te pakken. Je afweersysteem is hard aan het knokken tegen een infectie, bijvoorbeeld een bacteriële infectie of een schimmelinfectie. Witte bloedlichaampjes en andere afvalstoffen in die strijd hopen zich op in je groene snot, en waarschijnlijk ben je ook flink verkouden. Vaak gaat dit gepaard met verhoging of koorts. Als dat meer dan een paar dagen aanhoudt, is het verstandig om een afspraak te maken met de huisarts.

Lees ook: Verkouden? Waarom je dan het best een ‘neusdouche’ kunt nemen

Rood snot

Bij rood of bruin snot kan er bloed aanwezig zijn in het slijm, maar het is niet direct een reden tot zorgen. De kans is groot dat je ontsteking hebt in één van je sinussen. Dat zijn holtes die normaal gesproken met lucht gevuld zijn links en rechts naast je neus. Als die ontstoken zijn, kunnen ze licht gaan bloeden. Ook kan er een bloedvaatje in je neus gesprongen zijn, zoals bij een bloedneus. Als je ook roze of rood slijm ophoest, kun je beter wel een huisarts opzoeken. Dan zou het namelijk zo kunnen zijn dat je bronchitis of een longontsteking hebt.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Mens en Gezondheid
Beeld | iStock

Ook interessant