Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dít is waarom mensen ziek worden op de eerste dag van hun vakantie

vakantie-ziek.jpg

Na maanden hard werken, staat binnenkort eindelijk de langverwachte vakantie voor de deur. Wekenlang kijk je er naar uit. Maar als het zo ver is, wordt de eerste vakantiepret verpest. Hoofdpijn, keelpijn, en andere griepverschijnselen stapelen zich op..

Behoor jij tot de groep mensen die steevast ziek wordt op de dag dat je vakantie begint? Je bent niet de enige. Maar liefst een half miljoen Nederlanders heeft last van de zogeheten ‘vrijetijdsziekte’. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat je juist op dat moment ziek wordt?

Twee oorzaken

Volgens Hoogleraar Ad Vingerhoets van de Universiteit van Tilburg zijn er twee mogelijke verklaringen waarom je lichaam er juist op dit moment de brui aan geeft. Ten eerste worden sommige mensen zich pas bewust van bepaalde kwaaltjes als ze geen afleiding hebben. “Je kunt het vergelijken met sporters die pas na de wedstrijd voelen dat ze geblesseerd zijn”, verklaart Vingerhoets. Daarnaast kan ook stress een belangrijke rol spelen. Wanneer de spanning continu hoog is, raakt het lichaam gewend aan het aanmaken van het stressstofje en volgt het niet meer de behoefte van het lichaam. Het gaat bijvoorbeeld ook ’s nachts door, wanneer het lichaam moet rusten. Daardoor kan het immuunsysteem uit balans raken en ben je vatbaarder voor ziekte op momenten dat je ontspant.”

Relaxen voordat de vakantie begint

Wil je voorkomen dat je de eerste dagen van je vakantie ziek in bed ligt? Dan heeft het zin om vóór de vakantie al te beginnen met ontstressen. “Een goede omschakeling tussen hard werken en ontspannen kan wonderen doen”, zegt Vingerhoets. “Ga bijvoorbeeld eens wat vaker sporten, zodat je lichaam de overtollige adrenaline kwijt raakt, waardoor het zich daarna beter kan ontspannen.” Daarnaast raadt de hoogleraar aan om vaker rustmomenten in te bouwen voor de vakantie aanbreekt. Wees niet te streng voor je zelf en maak alleen een to-do lijstje voor de dingen die écht voor de vakantie af moeten. Breng al je bazen en collega’s op de hoogte wanneer je op vakantie gaat en durf ‘nee’ te zeggen als ze last minute nog met extra opdrachten aankomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| Volkskrant, RTL Nieuws
Beeld| iStock

Ook interessant