null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ziek door een bacterie of een virus? Dit is het verschil

Wie last heeft van een verkoudheid of een onschuldig griepje, geeft al snel de schuld aan 'die stomme bacterie' of 'dat irritante virus'. Maar wat is eigenlijk het verschil? En welke boosdoener veroorzaakt nou wat?

Bacteriën en virussen zijn beide ziekteverwekkers. Voor alle twee geldt dat ze je lichaam van buitenaf binnendringen: hoe sterker je weerstand, hoe kleiner de kans dat ze je daadwerkelijk ziek maken. Toch zijn er ook grote verschillen tussen ziek zijn door een virus of een bacterie, vooral in hoelang de ziekte duurt én wat je ertegen kunt doen.

Bacterie

Een bacterie is een eencellig organisme. Maar die ene cel kan zichzelf wel delen. Dit delingsproces kan soms zo snel gaan, dat één bacterie in mum van tijd uitmondt in een groot cellencomplex. Bacteriën verspreiden zich bovendien gemakkelijk van de ene mens naar de andere. Ook wanneer je voorwerpen aanraakt, kom je in contact met deze organismen. Kortom, bacteriën zijn er altijd en overal. Ook wijzelf dragen talloze bacteriën mee in en op ons lichaam. Zo zorgen bacteriën in onze darmen er bijvoorbeeld voor dat ons voedsel goed wordt verteerd. De bacteriën op onze huid bieden bovendien bescherming en zorgen dat je vel in goede conditie blijft.

Lees ook:

Ziek of alleen verkouden? De kleur van je snot vertelt het

Verkeerde plek

Er ontstaat pas een probleem wanneer een bacterie zich gaat vestigen op een plek waar hij niet hoort. Dat kan in onze bloedbaan zijn, maar ook een wond of een orgaan. De bacteriën kunnen op die plek een infectie veroorzaken, waardoor je ziek wordt. Als je zo’n kwaal hebt opgelopen, dan komen je witte bloedcellen in actie. Deze proberen die bacteriecellen aan te vallen en weer te verdrijven. Eventueel kan een huisarts bij een bacterie ook een antibiotica voorschrijven. Al wordt dit wegens het risico op antibioticaresistentie niet vaak meer gedaan.

Virus

Een virus is in tegenstelling tot een bacterie geen organisme. Het heeft geen eigen cellen. Een virus dringt het lichaam echter binnen door een bestaande lichaamseigen cel te claimen. Wanneer een virus de cel heeft gekaapt, neemt het de volledige controle van die cel over waardoor het zich kan gaan vermenigvuldigen. Omdat de virussen gebruik maken van onze eigen stofwisseling, is het dus erg lastig om medicijnen voor een virus te vinden. Door kleine druppeltjes lichaamsvocht (bij bijvoorbeeld hoesten of niezen) of door contact met oppervlakten waar het virus op zit, kun je besmet raken. Ons lichaam kan virussen wel onschadelijk maken met antistoffen. Bekende virusziektes zijn hiv, koortslip, waterpokken, verkoudheid en natuurlijk het coronavirus.

Lees ook:

Deze 7 drankjes kun je het best drinken als je ziek bent

Bacterie of virus

Er zijn dus een aantal overeenkomsten tussen virussen en bacteriën, maar ook duidelijke verschillen. De symptomen kunnen hetzelfde zijn, maar wat er in je lichaam gaande is verschilt bij een bacterie of een virus. Of je ziek bent door een bacterie of virus, is vooral belangrijk bij het genezingsproces. Een virus is namelijk lastig te genezen met medicijnen, omdat het zich in het lichaam nestelt en zich zo verder kan verspreiden. Alleen je eigen afweersysteem of een vaccinatie kunnen dat vaak voorkomen en je dus helpen te genezen. Wanneer je ziek bent door een bacterie, kan ook je eigen immuunsysteem dat vaak oplossen. Kan je lichaam de bacterie niet doden? Dan krijg je antibiotica.

Besmetting met bacterie of virus voorkomen

Om besmetting met een bacterie óf virus te voorkomen, is het belangrijk om een goede hygiene te hebben. Hoewel dat niet altijd kan voorkomen dat je ziek wordt, kan het de kans wel aanzienlijk verkleinen. Daarom is het bijvoorbeeld belangrijk om regelmatig je handen goed te wassen, te hoesten en niezen in je elleboog of een papieren zakdoekje, niet met je handen aan je gezicht of open wonden te zitten en zo veel mogelijk thuis te blijven als je al ziek bent. Daarnaast kan gezond leven, goed slapen en voldoende bewegen helpen je immuunsysteem op peil te houden, waardoor infecties sneller verdwijnen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| UMCG, NTR, Microbiologie, BENU Apotheek

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden