Gezondheid

Ziek door een bacterie of een virus? Dit is het verschil

ziek-door-een-bacterie-of-een-virus-dit-is-het-verschil.jpg

Wie last heeft van een verkoudheid of een onschuldig griepje, geeft al snel de schuld aan die stomme bacterie of dat irritante virus. Maar wat is eigenlijk het verschil? En welke boosdoener veroorzaakt nou wat?

Bacteriën en virussen zijn beide ziekteverwekkers. Voor alle twee geldt dat ze je lichaam van buitenaf binnendringen. Hoe sterker je weerstand, hoe kleiner de kans dat ze je daadwerkelijk ziek maken. Toch zijn er ook grote verschillen tussen beide boosdoeners.

Bacterie

Een bacterie is een eencellig organisme. Maar die ene cel kan zichzelf wel delen. Dit delingsproces kan soms zo snel gaan, dat één bacterie in mum van tijd uitmondt in een groot cellencomplex. Bacteriën verspreiden zich bovendien gemakkelijk van de ene mens naar de andere. Ook wanneer je voorwerpen aanraakt, kom je in contact met deze organismen. Kortom, bacteriën zijn er altijd en overal. Ook wijzelf dragen talloze bacteriën mee in en op ons lichaam. Zo zorgen bacteriën in onze darmen er bijvoorbeeld voor dat ons voedsel goed wordt verteerd. De bacteriën op onze huid bieden bovendien bescherming en zorgen dat je vel in goede conditie blijft.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Verkeerde plek

Er ontstaat pas een probleem wanneer een bacterie zich gaat vestigen op een plek waar hij niet hoort. Dat kan in onze bloedbaan zijn, maar ook een wond of een orgaan. De bacteriën kunnen op die plek een infectie veroorzaken, waardoor je ziek wordt. Als je zo’n kwaal hebt opgelopen, dan komen je witte bloedcellen in actie. Deze proberen die bacteriecellen aan te vallen en weer te verdrijven. Eventueel kan een huisarts bij een bacterie ook en antibiotica voorschrijven. Al wordt dit wegens het risico op antibioticaresistentie niet vaak meer gedaan.

Virus

Een virus is in tegenstelling tot een bacterie geen organisme. Het heeft geen eigen cellen. Een virus dringt het lichaam echter binnen door een bestaande lichaamseigen cel te claimen. Wanneer een virus de cel heeft gekaapt, neemt het de volledige controle van die cel over waardoor het zich kan gaan vermenigvuldigen. Omdat de virussen gebruik maken van onze eigen stofwisseling, is het dus erg lastig om medicijnen voor een virus te vinden. Door kleine druppeltjes lichaamsvocht (bij bijvoorbeeld hoesten) of door contact met oppervlakten waar het virus op zit, kun je besmet raken. Ons lichaam kan virussen wel onschadelijk maken met antistoffen. Bekende virusziektes zijn hiv, koortslip, waterpokken en verkoudheid.

Lees ook
Dit kun je nu alvast doen om een verkoudheid of griepje te voorkomen

Bron| UMCG, NTR, Microbiologie
Beeld| iStock

Ook interessant