Margriet logo
Close up of female eye Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zie je vlekjes of draadjes voor je ogen? Híerdoor komt dat

Misschien ken je het wel: als je gefocust bent op je computer, naar een witte muur of de lucht kijkt zie je ineens zwarte vlekjes, sliertjes of draadjes voor je ogen. Misschien schrik je ervan, maar vaak is dit gelukkig onschuldig. We leggen je uit wat je hierover moet weten.

En wanneer is het dan wel tijd om aan de bel te trekken?

Vlekjes en draadjes voor je ogen

Als je af en toe zwarte vlekjes, draadjes, spinnetjes, sliertjes of stipjes voor je ogen ziet, dan wordt dat ook wel moches volantes genoemd. Dit is Frans voor vliegende vliegjes. Daarnaast wordt ook de term glasvochtvertroebeling gebruikt voor dit verschijnsel. Dit ontstaat doordat de ruimte tussen de lens en het netvlies in je oog gevuld is met glasvocht. Dit is een soort helder gelei. Wanneer je last hebt van een vertroebeling van dat glasvocht dan kun je vlekjes of draadjes zien. Deze vertroebeling kan bijvoorbeeld ontstaan door bloedresten of eiwit. De vertroebeling kan meebewegen met je ogen en beweegt vaak ook nog als je je oog stilhoudt. Vooral bij veel licht zijn de vlekjes en draadjes duidelijker zichtbaar. Daarom zie je dit bijvoorbeeld vaak als je op een zonnige dag naar de lucht kijkt of naar een witte muur of plafond staart.

In de meeste gevallen is er dus niks ernstigs aan de hand en zal het je gezichtsvermogen ook niet verminderen als er een paar vlekjes of draadjes zichtbaar zijn.

Vaker vlekjes als je ouder wordt

Heb je het idee dat je de laatste tijd steeds vaker last hebt van vlekjes en draadjes? Dat zou goed kunnen. Naar mate je ouder wordt, wordt het glasvocht namelijk dichter van structuur. Hierdoor vallen de vlekjes en draadjes meer op. Vanaf ongeveer je 50ste levensjaar kunnen er klontjes ontstaan, die zorgen voor de vertroebeling. Daarnaast kan er ook één wat grotere vlek ontstaan. In dat geval leidt de verdichting van het glasvocht tot 'achterste glasvochtloslating'. Ook in dit geval is er niks ernstigs aan de hand. Mocht je gezichtsvermogen hierdoor verminderen, dan is er waarschijnlijk nog iets anders aan de hand dan alleen de moches volantes. Neem in dit geval contact op met een oogarts.

Vaste vlekken

Heb je geen last van zwevende kleine vlekjes of draadjes maar blijft de vlek op één plek vastzitten? Dan heb je waarschijnlijk niet met glasvocht te maken, maar ligt de oorzaak bij je netvlies of oogzenuw. Je kunt bijvoorbeeld een zenuwontsteking, vaatafsluiting, bloeding of een gezwel hebben. Neem in dit geval contact op met de huisarts of een oogarts ter controle. Ook als je last hebt van andere oogklachten naast de vlekken, is het verstandig om je ogen te laten checken.

Oogoperatie

In de meeste gevallen is er dus niks aan de hand als je af en toe wat vlekjes of draadjes ziet. Mocht de vertroebeling van het glasvocht echt problemen geven en bijvoorbeeld je zicht verstoren, dan kun je een operatie overwegen. In dit geval kan het glasvocht zoveel mogelijk worden verwijderd en krijg je in plaats hiervan een speciale vervangende vloeistof. In de meeste gevallen lukt het tijdens zo’n oogoperatie om alle hinderlijke vertroebelingen te verwijderen. In sommige gevallen blijven er alleen nog een paar kleine en onopvallende vlekjes over.

Bron | Huisarts, Oogziekenhuis

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden