null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Zie je sterretjes? Bij deze signalen moet je naar de huisarts

Zie jij regelmatig sterretjes voor je ogen, bijvoorbeeld tijdens het opstaan of wanneer je omgeving ineens verandert van donker naar licht? Vaak is de oorzaak onschuldig.

Maar er zijn een aantal symptomen waarbij je toch beter even langs de huisarts kunt gaan.

Sterretjes zien

Sterretjes ontstaan doordat er iets mis gaat op de weg die het licht aflegt tussen de voor- en achterkant van je ogen. Licht komt binnen via je hoornvlies, het bovenste laagje van je oog. Vervolgens gaat het via je pupil door je lens naar de achterkant van je oog. Daar bereikt het licht je netvlies. Hier registreren zenuwcellen het licht en geven ze een seintje aan je hersenen.

Veelvoorkomende oorzaken

Wanneer je netvlies minder doorbloed wordt, bijvoorbeeld omdat je bloeddruk tijdelijk zakt doordat je onverwachts opstaat, kan het gebeuren dat het even kort zwart wordt voor je ogen. Ook wanneer je tegen de zon in of naar een flitslicht hebt gekeken, kan je zicht even kort op zwart gaan. Dit komt dan doordat het netvlies extra actief is geweest en overprikkeld is door het heftige licht. In beide gevallen herstellen je ogen zich meestal vrij snel en hoef je niet naar de huisarts.

Minder onschuldig

Ouderen kunnen soms het gevoel hebben dat er een soort spinnenweb voor hun ogen zit: dikke draden die niet verdwijnen door te wrijven of te knipperen. In dat geval is het zaak direct naar de huisarts te gaan. "Het kan dan zijn dat er een kleine bloeding in het glasachtige lichaam is ontstaan dat een schaduw werpt op je netvlies. In het geval van deze grotere vlekken is het echter wél belangrijk om met de huisarts te overleggen", adviseert huisarts Edwin de Vaal.

Alarm slaan bij bliksemflitsen

Het kan ook gebeuren dat je last krijgt van bliksemflitsen, bijvoorbeeld wanneer je tijdens een ongeluk een klap op je hoofd hebt gehad. "Bliksemflitsen ontstaan meestal omdat er iets niet in orde is met het netvlies", zegt De Vaal. "Zie je aan de zijkant van je gezichtsveld opeens kleine bliksemschichten én een zwarte strook aan de zijkant van je ogen? En zie je de bliksemflitsen ook als je je ogen sluit? Bel dan meteen de dokter, want dit kan duiden op netvliesloslating."

Lees meer

Artsen waarschuwen: waarom je door ongezond eten blind kunt worden

Bron | NU.nl

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden