null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zie je slecht in het donker? Dit is wat je moet weten over nachtblindheid

Bijna de helft van alle Nederlanders ziet slecht in het donker. Grijp jij in het donker vaak mis? Of rijd je tijdens het avondschemer vaak per ongeluk een zijstraat voorbij? Dan zou het zo maar eens kunnen dat je lijdt aan nachtblindheid.

Nachtblindheid bij vrouwen

Nachtblindheid kom iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Deze oogaandoening zit altijd in beide ogen. Die bestaan uit twee soorten cellen: kegeltjes en staafjes. Kegeltjes worden gebruikt in licht en zijn nodig om scherp te stellen om kleuren te zien. Staafjes zijn verantwoordelijk voor het opvangen van licht. Maar wanneer er te weinig staafjes zijn of de staafjes niet zo goed werken ontstaat er nachtblindheid. Daardoor wordt het moeilijker om in het donker dingen van elkaar te onderscheiden. In het licht zorgt de schade aan deze kegeltjes niet voor problemen.

Erfelijk en niet-erfelijke factoren

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het niet zo dat je helemaal niks meer ziet. Nachtblindheid ontstaat bovendien vaak heel geleidelijk. Veel mensen weten lange tijd niet dat ze last hebben van deze aandoening. De meeste mensen hebben vooral moeite met de overgang van een lichte naar een donkere ruimte. Het is in de meeste gevallen erfelijk bepaald, maar ook vitaminegebrek of bepaalde oogaandoeningen kunnen de aandoening veroorzaken. Daarnaast kan nachtelijke blindheid ook ontstaan omdat ogen teveel worden blootgesteld aan kunstlicht. Dit zorgt er namelijk voor dat je staafjes overgevoelig en moe worden.

Vitamine A

Voor een goede werking van je staafjes is onder andere vitamine A noodzakelijk. Nachtblindheid kan in sommige gevallen worden hersteld door extra van deze vitamine te slikken. Wanneer nachtblindheid een erfelijke oorzaak heeft is er echter geen behandeling mogelijk. Wel zijn er speciale nachtbrillen verkrijgbaar die het makkelijker maken om in het donker te kunnen zien. Wanneer je het idee hebt dat je maar met één oog slecht ziet in het donker, is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts. Dit wijst mogelijk op een andere aandoening.

Lees ook

Ouderdomsstaar: dit zijn de symptomen (zelfs al vanaf je veertigste)

Bron| Oogfonds, Dokter

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden