null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zeven verrassende tekenen die erop wijzen dat je niet genoeg water drinkt

Als je niet genoeg drinkt, krijg je waarschijnlijk dorst en misschien hoofdpijn. Maar wist je dat ook déze zeven verrassende tekenen erop kunnen wijzen dat je niet voldoende water drinkt?

Van lekkere trek tot een stinkende adem.

1. Constant zin in zoetigheid

Heb je steeds zin in chocolade, cake, koekjes en meer van dat soort lekkernijen? Dan zou dat een teken kunnen zijn dat je eigenlijk gewoon niet voldoende gedronken hebt. “Als je niet genoeg drinkt, kan het voor je lever moeilijk zijn goed te functioneren. Daardoor komt er niet voldoende energie vrij in je lichaam, waardoor je trek krijgt in zoete producten”, vertelt dokter en hoogleraar cardiologie John Higgins aan Everyday Health. In principe kun je overal cravings voor krijgen, maar vooral zoetigheid is in dit geval vaak aantrekkelijk.

2. Droge lippen

Als je maar kan blijven smeren met een lippenbalsem maar je lippen toch droog blijven, is de kans groot dat het probleem ligt bij de hoeveel water je drinkt. Niet als al je andere organen, heeft je huid (en dus ook je lippen) water nodig om hun werk goed te blijven doen. Drink je niet genoeg water, dan zijn droge lippen vaak één van de eerste tekenen die dat aangeven. Hup, vullen dat waterflesje!

3. Een snelle hartslag

Als er te weinig vocht in je lichaam is, moet je hart harder z’n best doen om de bloedstroom op gang te houden. Het kan dan dus voorkomen dat je hartslag sneller wordt, of dat je last van hartkloppingen krijgt als je onvoldoende gedronken hebt. Dat kan er vervolgens weer voor zorgen dat je een onrustig en opgejaagd gevoel krijgt, waar je natuurlijk niet op zit te wachten. Houden deze klachten aan, ga dan altijd langs bij je huisarts. Naast tekenen van dat je niet genoeg water drinkt, kan het namelijk ook wijzen op een andere aandoening.

4. Duizeligheid

Als je een slap gevoel hebt en duizelig bent, denk je misschien dat het tijd is om wat te eten. Maar zo zit het niet helemaal: natuurlijk kun je duizelig zijn omdat je bloedsuikerspiegel te laag is, maar het kan ook zo zijn dat het tijd om meer water te drinken. Als je te weinig water drinkt, wordt er vocht uit je hersenen onttrokken. En dat zorgt voor hoofdpijn en duizeligheid. Ga bij duizeligheid dus even rustig zitten met een groot glas water.

Lees ook:

6x zo merk je dat je te veel water drinkt

5. Een stinkende adem

Een van de tekenen dat je niet genoeg water drinkt, is ook een stinkende adem. Wanneer je te weinig drinkt, neemt je speekselproductie namelijk drastisch af. Speeksel is belangrijk voor het afbreken van voedseldeeltjes, maar ook voor het schoonhouden van je gebit. De plaque die tijdens deze droogte in je mond blijft hangen, draagt bij aan een slechte adem.

6. Concentratieproblemen

Kun je je nergens op concentreren en zorgt dat zelfs soms voor problemen? Ook dat kan één van de tekenen zijn dat je niet genoeg water drinkt. Je hersenen krijgen te weinig vocht en daardoor te weinig zuurstofrijk bloed, waardoor je minder helder kunt denken. Dat leidt tot concentratieproblemen, hersenmist en vermoeidheid.

7. Slapeloosheid

Natuurlijk zijn er tientallen redenen te noemen die ervoor kunnen zorgen dat je niet goed slaapt, maar wist je dat niet voldoende water drinken er ook één is? Het liefste drink je 's avonds misschien niet meer zo veel zodat je 's nachts niet hoeft te plassen, dus probeer door de hele dag heen voldoende vocht binnen te krijgen.

Bron | Famme, Everyday Health

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden