Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Bijzonder: zonder déze 7 organen kun je nog prima leven

bijzonder-deze-6-organen-kan-ons-lichaam-eigenlijk-best-missen.jpg

Elk orgaan in je lichaam heeft een functie. Of toch niet? Hoewel dat wel klopt, kun je zonder een aantal organen nog prima leven. Soms vergt het een paar veranderingen, maar ons lichaam blijkt zich best goed aan te kunnen passen op een nieuwe situatie zonder een bepaald orgaan. Déze zeven organen kun je bijvoorbeeld best missen.

Natuurlijk zitten ze er niet voor niets en houd je ze liever. Maar als het niet anders kan, is het ook zonder deze zes ‘lichaamsdelen’ best goed te doen.

1. Eén van je nieren

“Het is verbazingwekkend hoe goed het lichaam compenseert wanneer je organen weghaalt’’, vertelt hoogleraar acute geneeskunde Prabath Nanayakkara aan AD. Een goed voorbeeld daarvan, is een van je nieren. “Verwijder er één en de andere nier werkt gewoon harder.” Het overgebleven exemplaar neemt de functie van de andere nier dus gewoon over, zonder dat je daar echt iets van merkt. Om die reden kun je dus ook een nier afstaan bij leven, bijvoorbeeld als een naaste nierpatiënt is. Een van de organen die jij kunt missen, waarmee je een ander dus kunt redden.  

2. De milt

Je milt is een hartstikke nuttig orgaan: het werkt als een soort filter voor je bloed en is daarom een enorm belangrijk onderdeel van je afweersysteem. De milt haalt bacteriën uit je bloed en maakt afweerstoffen aan, om je te beschermen tegen ziekten. Maar toch is het niet zo dat de milt onmisbaar is: als het echt nodig is, kan het orgaan worden weggehaald. Dat is niet zonder risico, omdat de kans op (levensbedreigende) ernstige infecties aanzienlijk hoger is zonder dit orgaan. Als je geen milt hebt krijg je daarom vaker antibiotica en heb je voorrang bij bepaalde vaccinaties.

3. Eén van je longen

Je hebt twee longen die natuurlijk héél belangrijk zijn: ze voorzien je lichaam van zuurstof, zoals je wel weet. Je verwacht ze dan misschien niet in een lijstje met organen die je kunt missen. Maar toch kun je best leven met één long, bijvoorbeeld als de ander verwijderd moest worden vanwege kanker of een afwijking aan het orgaan. “Zelfs met één long kan je lichaam langzaam nieuwe reserves opbouwen. Die overgebleven long wordt sterker om de andere te compenseren”, vertelt de hoogleraar acute geneeskunde. Wel merk je dat je wat eerder buiten adem bent, maar het is volgens de specialist niet levensgevaarlijk.

4. Het grootste gedeelte van je lever

De lever is een echte superheld onder de organen: hij kan namelijk weer terug groeien naar zijn oorspronkelijke vorm. “Je lever kan dus ernstig beschadigd raken, maar zolang er nog één gezond stukje is, komt het wel goed.” Daarom kan een arts een stuk van je lever wegsnijden als je een ernstige ziekte hebt, zonder dat dat direct gevaar oplevert. Binnen een paar maanden is de lever dan weer zo goed als hersteld. Zonder lever kun je niet leven, dus is het wel belangrijk dat er een gezond gedeelte overblijft om opnieuw te groeien.

5. De galblaas

Is de galblaas overbodig? Nee, dat zeker niet. De galblaas slaat – de naam zegt het al – gal op. Het gaat vanuit de galblaas via galgangen naar de darmen, die het gebruiken om vet af te breken. Als je geen galblaas meer hebt, dan komt die galvloeistof van de lever en galgangen direct naar de darm. In het begin kan dat zorgen voor wat klachten als diarree, maar na verloop van tijd verdwijnen die. “In het ergste geval moet je jouw dieet aanpassen zodat je minder vet binnenkrijgt”, zegt Nanayakkara.  

6. Stukken van de maag

Je kunt de maag niet zomaar verwijderen, maar stukken van dit orgaan kunnen wel weggehaald worden zonder dat het heftige gevolgen heeft. Als er bijvoorbeeld een probleem in je maag is, kunnen artsen stukjes weghalen. Maar niet helemaal zonder gevolgen. Elk stukje van je maag heeft namelijk zijn eigen functie, zoals het opnemen van vitaminen. “Als je het onderste gedeelte van de maag weghaalt, kan iemand een tekort aan B12 ontwikkelen. Dat merk je niet meteen, soms kan dat wel jaren duren”, zegt de specialist. Met supplementen is dit op te lossen.

7. Gedeelten van de darmen

De blindedarm is natuurlijk één van de meest bekende organen die we kunnen missen, maar ook de rest van de darmen zijn niet volledig nodig om goed te kunnen functioneren. Er kunnen bijvoorbeeld stukken van de dikke en dunne darm verwijderd worden, maar volgens Nanayakkara merk je het wel als er te veel weggehaald wordt. Dan moet je bijvoorbeeld je dieet aanpassen en supplementen nemen. Als er veel weggehaald moet worden, kan dat wel invloed hebben op het leven. Dan kan bijvoorbeeld een stoma essentieel zijn.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | AD
Beeld | Getty Images

Margriet 09 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week een interview met actrice Johanna ter Steege, de lekkerste recepten voor maaltijdsoepen, Joke’s kinderen worden doof en blind, een dossier over rituelen en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant