null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zeven onverwachte oorzaken die kunnen zorgen voor een slechte adem

Bijna iedereen heeft weleens last van een slechte adem of een vieze smaak in de mond. Maar wat de oorzaak er van is, is niet altijd bekend.

Dat je van knoflook, ui en koffie een stinkende adem krijgt, weten we allemaal. Maar er zijn ook een heleboel andere, onverwachte zaken die er voor zorgen dat je niet zo fris uit je mond ruikt als je zou willen. We zochten de belangrijkste voor je op:

1. Slechte mondgezondheid

Eén van de belangrijkste redenen waarom je adem vies ruikt, is slechte mondhygiëne. Dit komt doordat onverteerde voedseldeeltjes op je tanden blijven pakken. Deze worden uiteindelijk afgebroken door mondbacteriën en dat zorgt voor een onaangename geur. Veranderingen in levensstijl, zoals tweemaal per dag je tanden en tong poetsen, dagelijks flossen, en voldoende water drinken, zijn daarom de beste eerste stappen naar een frisse adem.

2. Slechte hydratatie = slechte adem

Speeksel is belangrijk voor het afbreken van voedseldeeltjes, maar ook voor het schoonhouden van je gebit. Wanneer je te weinig water drinkt, neemt je speekselproductie drastisch af. De plaque die tijdens deze droogte in je mond blijft hangen, draagt bij aan een slechte adem.

3. Dieet of onregelmatig eetpatroon

Niet alleen bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor een slechte adem, ook te weinig eten of een bepaald type dieet kunnen zorgen voor een vies luchtje. Bij het beperken van koolhydraten, zoals bij het keto dieet, ontstaat er in het lichaam een proces dat ketose wordt genoemd. Het lichaam gebruikt dan vetzuren om ketonen aan het bloed te leveren. Op deze manier verbrandt lichaamsvet sneller. Tijdens dit proces, maakt het lichaam echter ook aceton aan en dat zorgt voor een onfrisse ademhaling. Maar ook het overslaan van een maaltijd kan zorgen voor een vieze adem. Gemiste maaltijden zorgen ervoor dat de speekselklieren in de slaapstand gaan en niet zoveel speeksel afgeven, wat leidt tot een droge mond en slechte adem.

Lees ook:

Deze voedingsmiddelen zijn de reden dat je scheten zo stinken

4. Medicatie

Antidepressiva, cholesterol- en diabetesmedicatie zijn enkele van de vele soorten medicijnen die een droge mond kunnen veroorzaken. Wanneer je deze medicatie gebruikt, is het dus extra belangrijk om genoeg te blijven drinken en daardoor je mondgezondheid en adem fris te houden.

5. Spijsverteringsstoornis

Een spijsverteringsstoornis, zoals brandend maagzuur, kan er voor zorgen dat de mond droog wordt en bacteriën zich vermenigvuldigen. Wanneer je veel last hebt van dergelijke klachten is het allereerst zaak dat je de achterliggende oorzaak vindt. Zijn er bepaalde type voedingsmiddelen die klachten veroorzaken? Daarnaast kan gorgelen met een mondwater, zonder alcohol, helpen de geur te verlichten.

6. Diabetes

Een van de vervelende bijwerkingen van diabetes is een droge mond, de ultieme voedingsbodem voor de groei van bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Daarnaast kan een wisselende bloedsuikerspiegel bijdragen aan tandvleesaandoeningen. De klachten nemen echter af wanneer de ziekte, met behulp van medicatie, onder controle is.

7. Lactose-intolerantie

Bij lactose-intolerantie denk je misschien aan buikpijn, diarree of een opgeblazen gevoel. Maar een slechte adem blijkt ook te kunnen ontstaan door een intolerantie voor die melksuikers. Wanneer je lactose-intolerant bent, produceer je niet genoeg lactase, een enzym wat lactose kan afbreken. Hierdoor komt lactose in je maagdarmstelsel terecht in plaats van in je bloed, waar het door de darmbacteriën gaat vergisten. Daardoor ontstaan gassen, die je vervolgens uitademt en een nare geur met zich meebrengen. Denk je dat lactose bij jou de boosdoener is? Ga dan langs de huisarts. Die kan de intolerantie onderzoeken en je zo nodig op weg helpen met dieetaanpassingen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Prevention,

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden