null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zeven onverwachte dingen die kunnen zorgen voor kiespijn

Kiespijn voelt vaak scherp en pijnlijk aan en kan daarbij voor veel hinder zorgen in je dagelijkse routine. Reden genoeg om meteen een bezoekje te brengen aan de tandarts. Kende je deze zeven oorzaken van kiespijn al?

Het hoeft niet altijd door een gaatje te komen.

1.   Te veel sporten

Hoewel sporten goed is voor je gezondheid, kan te veel sporten vervelende gevolgen hebben voor je gebit. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen die veel sporten een groter risico hebben op tanderosie (een verlies van het glazuur door een toename van zuur op je tanden) dan mensen die niet sporten.

Volgens Gigi Meinecke, woordvoerder van de Academie voor Algemene Tandheelkunde, kan dit te maken hebben met je speeksel. "Speeksel bestaat voor meer dan 90 procent uit water en je ademt het uit door je mond. Wanneer je veel sport ga je meer zweten, waardoor je vocht verliest. Als dit vochtgehalte niet wordt aangevuld, wordt je mond droog. En dat is nou net de ideale broedplaats voor bacteriën.”

2.   Tandenknarsen

De meeste mensen die ’s nachts tandenknarsen, hebben dit zelf niet in de gaten. Volgens Meinecke voel je dan ineens een scherpe, stekende pijn, maar je kunt ook last krijgen van hoofdpijn, een stijve kaak of pijn in de gezichtsspieren. Tandenknarsen leidt tot slijtage van je tanden, wat ervoor kan zorgen dat ze uiteindelijk afbreken.

Sommige mensen krijgen een speciaal bitje voor het slapen, om de tanden hiertegen te beschermen. Voor andere mensen kan botox effectief zijn, omdat dit ervoor zorgt dat de spier die je kaak beweegt minder kracht zal gebruiken. De botox moet dan om de drie tot vier maanden worden toegediend.

3.   Uitgevallen vulling

Wanneer er te veel kracht op je kiezen wordt uitgeoefend, kan je vulling eruit vallen. Omdat er een holte in de kies van de vulling zit, is dit erg gevoelig. "Voedsel kan in de holte terecht komen als je kauwt en dat veroorzaakt druk. Daarnaast kunnen je kiezen extra gevoelig zijn voor temperatuur”, aldus Meinecke. Zodra je merkt dat je een vulling bent verloren, is het verstandig om dit zo snel mogelijk door de tandarts te laten vervangen.

4.   Verkouden

Je verwacht het misschien niet, maar een verkoudheid kan de oorzaak zijn van kiespijn. Bij een verkoudheid raken je holtes – die dicht bij je tanden en kiezen zitten – verstopt. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn uitstraalt naar je gebit, wat betekent dat je tanden en kiezen extra gevoelig zijn. Zodra de verkoudheid over gaat, zal de pijn ook afnemen.

5.   Stress

Een andere boosdoener van kiespijn is stress. Veel stress zorgt er namelijk voor dat je je kaken vaak - en meestal onbewust - op elkaar klemt. Net zoals tandenknarsen kan dit voor slijtage van je tanden zorgen en daarmee flinke pijn veroorzaken. Je zult de pijn vooral voelen wanneer er veel druk op je tanden staat of als je bijvoorbeeld ineens iets warms of kouds eet.

6.   Terugtrekkend tandvlees

Bij terugtrekkend tandvlees is het glazuur aan de tandvleeslijn weggesleten, waardoor je tanden en kiezen extra gevoelig zijn. Dit kan ontstaan door ontstoken tandvlees of te hard poetsen. “Het is alsof de tand geen jas heeft, dus het is blootgesteld aan alle elementen", vertelt Meinecke. Het is geen constante pijn, maar je zult dit vooral merken wanneer je warm of koud voedsel eet, of wanneer het bestek je tanden raakt.

De meeste tandartsen adviseren om in ieder geval twee keer per dag te poetsen met tandpasta voor gevoelige tanden. Om teruggetrokken tandvlees te voorkomen is het belangrijk om opgehoopt tandplak te verwijderen. Dit kun je het beste doen door naast het poetsen ook gebruik te maken van flosdraad, ragers of tandenstokers.

7.   Je hebt een abces

Altijd lekker, zo’n bak popcorn tijdens de film, maar heb je ook wel eens dat er zo’n vliesje tussen je tanden blijft zitten? Wanneer je dit laat zitten kan het steeds verder in je tandvlees geduwd worden tijdens het kauwen. Dit kan uiteindelijk leiden tot een ontsteking, of erger zelfs, een pijnlijk abces.

Je herkent een abces aan gezwollen en rood tandvlees, een vieze ademgeur en koorts. Daarnaast zou er pus uit kunnen komen. Hoe eerder je dit behandelt, hoe beter. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, dus zorg ervoor dat je dagelijks flost.

Bron | Health.com

Beeld | iStock

Ellen SmitsGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden