Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zeven adviezen om ruzie met de buren te voorkomen

istock-boos-verdrietig-buren.jpg

Volgens het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) is er vorig jaar meer melding gemaakt van burenruzies. Daarom: zeven tips om ruzie met de buren te voorkomen!

Een burenruzie kan flink uit de hand lopen, weet Frannie Herder van het CCV. “Het komt weleens voor dat mensen elkaar een klap in het gezicht verkopen of zelfs met een knuppel te lijf gaan,” vertelt ze Nu.nl. “Maar er zijn ook mensen die met de sleutel langs de auto van de buurman krassen of een middelvinger opsteken als ze de buurman zien.”

‘Maak ergernissen direct bespreekbaar’

Volgens Herder gaan de meeste ruzies over geluidsoverlast en dingen die in de tuin gebeuren. Denk aan harde muziek, stankoverlast van een  vuilcontainer, hinderlijke vuurkorf- en barbecuerook of onenigheid over de omheining. Het probleem is dat mensen te lang wachten om dit soort ergernissen bespreekbaar te maken, aldus Herder. “Je moet iets meteen bespreekbaar maken. Als je iets opkropt, krijg je heftige emoties als je iemand alleen al ziet of hoort. Dat zorgt ervoor dat de zaak kan escaleren. Probeer overlast daarom altijd snel met je buren te bespreken.”

Zeven adviezen om burenruzie te voorkomen

  • Krop je frustratie niet op, maar ga snel met je buren in gesprek.
  • Ga dit gesprek pas aan wanneer je rustig of gekalmeerd bent, niet als de emoties nog hoog zitten.
  • Bereid je gesprek voor. Blijf bij de feiten en geef daar je eigen emotie aan. Herder: “Zeg bijvoorbeeld: ‘Ik kan niet slapen door jullie muziek en ik moet er om zes uur weer uit.’ Dat zorgt ervoor dat de buren je ook begrijpen en het vervelend voor je vinden. De meeste mensen vinden het zelf ook vervelend als je last van ze hebt.”
  • Luister naar je buren, ook zij hebben ook een verhaal.
  • Maak duidelijke afspraken met elkaar over wanneer buren mogelijk overlast kunnen ervaren.
  • Nieuw in de buurt? Stel jezelf even voor, bijvoorbeeld door een briefje in de brievenbus te doen of door even persoonlijk kennis te maken. Dan krijgen de buurtbewoners een gezicht bij je. Als mensen elkaar niet kennen, kunnen ze ook minder van elkaar hebben.
  • Ga je verbouwen, of staat er iets anders ‘groots’ te gebeuren in of rond je woning? Breng je buren hiervan op de hoogte en laat ze weten hoelang de werkzaamheden duren. Vertel ze vooral ook wannéér de werkzaamheden zijn gepland, en wanneer ze dus eventuele geluidshinder kunnen ondervinden! (Bijvoorbeeld dat de bouwvakkers van 08.00 – 16.00 uur aanwezig zullen zijn.) De meeste mensen vinden het erg vervelend dat ze van tevoren niet weten wanneer het geluid begint of stopt.

Buurtbemiddeling

Komen jullie er samen niet uit? Een buurtbemiddelingsteam kan helpen jullie conflict op te lossen. Dit team is een onafhankelijke partij die apart met jou en met de buren om de tafel gaat. Vervolgens laat het team jullie sámen over het probleem praten. “Tijdens zo’n bemiddelingsgesprek moeten de buren zélf afspraken met elkaar maken,” vertelt Jose van den Berg, coördinator van 140 vrijwilligers van het buurtbemiddelingsteam in Utrecht. “Wij lossen het probleem niet op, maar zorgen ervoor dat de buren met elkaar in gesprek komen. Daardoor voelen alle partijen zich verantwoordelijk en wordt er begrip gekweekt voor elkaars situatie. Nadat de afspraken zijn gemaakt, nemen we na een week of zes weer contact op om te vragen hoe het gaat. Daar blijft het bij. Het gaat dus niet om langdurige bemiddeling.”

Bron | NU.nl
Foto | iStock

Ook interessant