Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zet deze apps in tegen allergie

hoe-ga-je-om-met-een-allergie.png

Steeds meer mensen hebben last van een allergie. Wat kun je ertegen doen? Er zijn ontzettend veel handige apps die je kunnen helpen om met je allergie om te gaan. We zetten er vijf op een rij.

Wat is een allergie?

Het ene moment fiets je fris als een hoentje tegen het zwoele lentebriesje in, het volgende moment stroomt het snot uit je neus en ogen en kom je nauwelijks nog vooruit. Eén wolkje stuifmeel kan een fitte dame degraderen tot een snotterende, tranende, naar lucht happende locomotief. Een ander eet per ongeluk selderij en zit een paar minuten later onder de galbulten. Hoe komt dat?
Het immuunsysteem heeft tot taak ons te beschermen tegen gevaarlijke indringers. Maar soms reageert het overdreven, zonder dat we weten waarom. Dan beschouwt het een onschuldig eiwit per ongeluk als gevaarlijk en start het een misplaatste oorlog. Zogenoemde mestcellen, die een rol spelen in de afweer, zorgen er dan voor dat er overdreven veel histamine vrijkomt. Histamine veroorzaakt ontstekingsreacties, verwijdt de bloedvaten en kan ons zelfs doodziek maken.

Top 5 handige apps

1. Pollennieuws

Pollennieuws is een applicatie waarmee je dagelijks op de hoogte wordt gehouden van actuele informatie over pollen en hooikoorts en waarmee je een eigen hooikoortslogboek kunt bijhouden. Pollennieuws wil mensen in staat stellen om pollenplanten die hooikoortsklachten veroorzaken te leren herkennen en te mijden als ze bloeien. Ideaal om even te bekijken voordat je gaat sporten of wandelen in de buitenlucht. Ook kun je je hooikoortsmedicatie afstemmen op de actuele situatie. Met handige uitleg en video’s.

Gratis voor iPhone en Android

2. AllergieRadar

Met de AllergieRadar-app, ontwikkeld door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Wageningen University, breng je je allergie goed in kaart, zodat de arts veel informatie kan ontvangen voor een goede oplossing. De app geeft je het hele jaar een actueel overzicht van het weerbericht en de hooikoortsintensiteit in heel Nederland en automatisch in vijf regio’s waar je het meeste bent. Vol actuele informatie en nieuwsberichten.

Gratis voor iPhone en Android

3. Skin Deep

Is je lievelingsbeautyproduct wel zo lief voor je? Smeer je geen schadelijke stoffen op je huid? Skin Deep checkt het voor je: je scant de barcodes van crèmes, lotions en shampoos en ziet direct hoe ‘gevaarlijk’ ze zijn. Kan van pas komen als je ergens een sterke reactie op hebt!

Gratis voor Android en iPhone

4. Food Allergy Tracker

Met deze handige app breng je gemakkelijk in kaart wat er eventueel voor een heftige voedselallergie kan zorgen. Je vult in wat je aan het eten bent, ziet welke stoffen dat bevat en ontdekt zo gemakkelijker een patroon.

Gratis voor Android

 5. Thuisarts

De Thuisarts is dé app voor betrouwbare informatie over je allergie en gezondheid. Daarnaast ondersteunt deze app je voor, tijdens en na je huisartsbezoek.  Je kunt de app gebruiken voor extra informatie over je allergie of als je je afvraagt wanneer je naar de huisarts moet gaan. Ook kun je vragen stellen over je klachten. Thuisarts.nl is een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. 

Gratis voor Android en iPhone

 

 

1Meer lees je in het allergie-dossier in Margriet 24. In dit dossier alles over de oorzaken en behandelingsmogelijkheden. Vanaf vrijdag in de winkel of online te bestellen via Tijdschrift365.nl

Ook interessant