Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zes mákkelijke manieren om minder plastic te gebruiken

Je kunt natuurlijk je eigen brood en koekjes bakken of nooit meer iets in de supermarkt kopen, maar dat houden de meesten van ons maar even vol. Daarom: zes mákkelijke manieren om je verbruik van plastic te minderen.

1. Hergebruik je waterflesje

Vul je waterflesjes bij in plaats van telkens een nieuwe te kopen. Dat scheelt in de portemonnee en wanneer je het flesje na gebruik goed uitspoelt, gaat hij behoorlijk lang mee. Volgens toxicoloog Ivonne Rietjes van Wageningen University & Research zou het hergebruiken van een plastic flesje misschien zelfs gezónder zijn dan steeds een nieuw flesje te pakken. Want hoe langer je eten of drinken in een plastic verpakking bewaart, hoe meer stoffen uit het plastic erin kunnen sijpelen.

2. Hang slingers op in plaats van ballonnen

Valt er iets te vieren? Gebruik dan kartonnen wegwerpservies en bekertjes, en vermijd plastic bestek. Hang slingers op in plaats van ballonnen. Helemaal een no go: ballonnen oplaten. Deze komen in de natuur terecht, waar ze schade aanbrengen aan dier en milieu. Zo bevatten veel onderzochte magen van dood gevonden stormvogels uit de Noordzee ballonresten. Wil je toch graag ballonnen? Hang ze dan alleen op en doe ze daarna bij het restafval (dus niet bij het plasticafval). Ze worden dan verbrand.

3. Koop nooit meer iets van fleece

Een fleecedekentje of fleecetrui voelt misschien lekker zacht, maar het materiaal zit bomvol plastic (soms is dit wel gerecycled). Volgens Metronieuws komen na het wassen kleine plastic vezels in de natuur terecht. Kies daarom liever voor kleding en dekentjes die van natuurlijke stoffen zijn gemaakt, zoals katoen en linnen.

4. Was je kleding met wasverzachter

Door kleding op een lage temperatuur én met een wasverzachter te wassen, slijt je kleding minder snel en help je het milieu, aldus Metronieuws. Kunststofvezels uit bijvoorbeeld polyester (een stof waarvan veel kleding is gemaakt) zouden dan namelijk minder snel loslaten. Wil je wasverzachter gebruiken, kies dan wel voor een vloeibaarmiddel, adviseert Milieu Centraal. Wasverzachtende doekjes leveren nodeloos afval op.

5. Stop een linnen boodschappentasje in je tas

Een overbodige tip misschien, want wie doet dit inmiddels niet? Zorg gewoon dat je altijd een dun, linnen boodschappentasje in je gewone tas hebt. Het weegt niks, neemt amper ruimte in en zo heb je altijd wat bij je als je spontaan een boodschapje wilt halen. Scheelt weer een plastic tasje en een paar centen.

6. Check je zonnebrand op microplastics

Producenten letten er steeds beter op, maar anno 2020 kunnen er nog steeds microplastics in cosmetica zitten. Ze zitten onder andere in shampoo en scrubs. Maar ook andere cosmetische producten zoals zonnebrand, moisturizers en make-up kunnen microplastics bevatten. Let bijvoorbeeld op deze stoffen: polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon.

Heb je de smaak te pakken? Dit zijn nog meer tips om bij te dragen aan een plasticvrije oceaan.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Afvalscheidingswijzer, Milieu Centraal, Plastic Soup Foundation, Wageningen University & Research (wur)

Beeld | Getty Images

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden