Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zen tijdens de feestmaand, zo doe je dat!

stres-kerst.jpg

De feestdagen staan alweer bijna voor de deur. Heel gezellig, maar ook soms wat stressvol. Probeer niet teveel hooi op je vork te nemen. Deze handige tips kunnen helpen om zen de feestmaand door te komen.

Met deze tips houd je genoeg tijd over om te genieten

  • Breng organisatie aan in wat je moet doen en maak een lijstje waarop je al je taken inventariseert.
  • Maak per dag een planning om zo veel mogelijk van je lijst te kunnen afstrepen. Door het opschrijven en afstrepen creëer je rust en ruimte in je hoofd.
  • Denk niet: wat moet ik nog veel doen, want je druk maken over de tijd draagt niet bij aan een ontspannen gevoel. Focus op waar je mee bezig bent.
  • Weersta de verleiding om klusjes van anderen op te knappen. Als je man wijn en bier zou halen, ga er dan van uit dat hij dat ook zal doen.
  • Beloon jezelf! Als je een flink eind bent opgeschoten met al je taken en al een groot deel van de boodschappen in huis hebt, trakteer jezelf dan ’s avonds op een fijn boek met een glas wijn.

Decemberstress? Zes minuten lezen per dag vermindert stress met ruim zestig procent. Dus duik tussendoor even in een tijdschrift of boek.

Tijdnood? Streep weg en ga door!

Ook al had je nog zulke goede voornemens, het kan altijd gebeuren dat je toch in tijdnood raakt. Raak niet in de stress, maar zet een streep door een paar minder belangrijke zaken van je to-do-lijst. Is het bijvoorbeeld niet gelukt om de kerstkaarten te schrijven? Mail iedereen dan in plaats daarvan een leuke foto. Ben je nog niet begonnen aan de handgemaakte cadeautjes voor je nichtjes en neefjes? Een cadeaubon vinden ze óók leuk. Delete en ga door, zodat je tijd overhoudt voor de zaken die je echt belangrijk vindt (koekjes bakken met je dochter en oude kerstfilms kijken, bijvoorbeeld).

Tip: Wil je echt even tot jezelf komen? Zet je smartphone en/ of tablet in de vliegtuigmodus, laat de tv uit, klap je laptop dicht en doe even helemaal niets. Gun je brein rust.

Schoonmaak EHBO:

  1. Een magnetron vol spetters reinig je in een handomdraai met citroensap. Giet water en citroensap in een bakje, zet de magnetron vijf minuten op vol vermogen aan en het citroensap zorgt ervoor dat het vuil wordt losgeweekt.
  2.  Een gebroken glas ruim je gemakkelijk op met een oude witte boterham. Druk het brood in de glasscherven, schud de boterham uit boven de afvalemmer en herhaal de truc. Zo ruim je zelfs de kleinste glassplinters op.
  3. Voorkom vieze geurtjes in je prullenbak – denk: lekkende pakken, flessen en verpakkingen – door een prop krantenpapier op de bodem te leggen. Alles wat vloeibaar is, wordt direct door de krantenprop opgezogen.

M49 Cover Versie final.inddRelaxed de Kerst door? Meer tips lees je in het dossier in Margriet 49. Nu in de winkel of online te bestellen.

Ook interessant