Onderzoek: zelftesten zonder coronaklachten vaak niet nauwkeurig
 Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zelftest doen zonder klachten? Zó betrouwbaar is het dan

Even snel een zelftest voor het coronavirus doen voor je naar een evenement gaat of op bezoek gaat bij iemand met een kwetsbare gezondheid. Dat is iets wat veel van ons de afgelopen maanden zeer regelmatig gedaan hebben en misschien zelfs nog altijd doen. Maar uit nieuw onderzoek blijkt nu dat de nauwkeurigheid van zo’n zelftest maar klein is.

Als je coronaklachten hebt wordt de test gezien als heel effectief, maar bij een besmetting zonder duidelijke symptomen komen vals-negatieve uitslagen opvallend vaak voor.

72 tot 80 procent niet positief

Uit nieuw Nederlands onderzoek blijkt dat als mensen die geen klachten hebben een zelftest doen, 72 tot 80 procent van de werkelijk besmette mensen niet positief testen. Daaruit blijkt dus dat de testen niet erg betrouwbaar zijn wanneer je niet ziek bent door het virus. Hierbij maakt het niet veel uit welke van de drie commercieel verkrijgbare en veelgebruikte corona-zelftesten gebruikt werden. Het was al bekend dat bij mensen die wel coronaklachten hebben, een zelftest wel voldoende betrouwbaar is.

PCR-test wél positief

Om dit te onderzoeken, onderzocht een grote groep Nederlandse onderzoekers begin 2022 de uitslagen van de coronatesten van meer dan 3600 proefpersonen zonder klachten die op het coronavirus konden wijzen. Op de testlocaties ondergingen de deelnemers eerst een PCR-test om na te gaan of ze werkelijk wel of niet besmet waren met het coronavirus. Vervolgens gingen ze naar huis, waar ze binnen drie uur na de eerste PCR-test een simpele zelftest deden. En wat bleek? In veel gevallen was de PCR-test positief, terwijl de zelftest (nog) een negatieve uitslag aangaf.

Zelftest herhalen

Dat je zonder klachten dus vaak negatief test op de zelftest, is volgens de onderzoekers belangrijk om in overweging te nemen als je denkt ‘veilig’ te zijn na zo’n test. Mensen zonder klachten die bij een zelftest een negatieve uitslag hadden, worden door de onderzoekers geadviseerd de zelftest te herhalen als ze zich onder kwetsbare mensen begeven. Het is bijvoorbeeld slim om de test elke dag te herhalen, stellen ze.

Bron | ANP

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden