Margriet logo
Zelfs vrouwen in de menopauze melden menstruatiestoornis na coronavaccin: ‘Ook 75-plussers’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zelfs vrouwen in de menopauze melden menstruatiestoornis na coronavaccin: ‘Ook 75-plussers’

Ruim 17.000 vrouwen in Nederland kregen een menstruatiestoornis na hun coronavaccin. Zelfs 75-plussers die al zeker tien jaar niet meer ongesteld werden. Dit meldt bijwerkingencentrum Lareb.

Is dit een zorgelijk effect? En hoe valt het te verklaren? Door het onderzoek, kan het Lareb daar nu een antwoord op geven.

Menstruatiestoornis na coronavaccin

In augustus waren er nog maar duizend meldingen van een menstruatiestoornis na het coronavaccin. Drie maanden later is dat aantal verzeventienvoudigd. Het Lareb kreeg tot 1 december meer dan 17.000 meldingen van vrouwen die opmerkten dat hun menstruatie anders was sinds na de vaccinatie. In alle leeftijdsgroepen. En zelfs 75-plussers die door hun menopauze al jarenlang niet meer ongesteld waren, hadden opeens bloedverlies. In verhouding kwamen de meeste meldingen na inenting met het Janssen-vaccin. Maar aangezien het Pfizer-vaccin het meest gegeven is, kwamen daar dan ook in dit geval de meeste meldingen in totaal van.

Vaccin: Pfizer/BioNTech (Comirnaty)
Aantal meldingen: 13.965
Aantal vaccinaties: 9,6 miljoen

Vaccin: Moderna (Spikevax)
Aantal meldingen: 2.025
Aantal vaccinaties: 985.000

Vaccin: Janssen vaccin
Aantal meldingen: 1.574
Aantal vaccinaties: 330.000

Vaccin: AstraZeneca (Vaxzevria)
Aantal meldingen: 534
Aantal vaccinaties: 1,3 miljoen

Lees ook:
Dit kan de invloed van de coronacrisis op jouw menstruatie zijn

Hevige, verlate of onregelmatige menstruatie

Wat er dan precies anders aan hun menstruatie was? De meeste vrouwen (4.537) gaven aan een meer hevige menstruatie te hebben. Ook was er veel sprake van een verlate menstruatie (3.198). Gevolgd door een onregelmatige menstruatie (3.079) en tussentijds bloedverlies (3.079).

Bloedverlies in overgang en menopauze

De opvallendste groep hierbij, zijn vrouwen in de overgang en menopauze. 537 vrouwen meldden na hun vaccinatie bloedverlies na de overgang, vooral vrouwen tussen de 54 en 64 jaar oud. “Er kwamen ook meldingen van deze klachten binnen van vrouwen ouder dan 75 jaar en vrouwen die al langer dan tien jaar voor het laatst ongesteld waren geweest”, zo meldt het Lareb. Bij hen werd geen andere medische oorzaak van de bloedingen gevonden. Het bijwerkingencentrum wil deze groep vrouwen verder onderzoeken om tot een verklaring te kunnen komen.

Lees ook:
Vijf menstruatieklachten om wél mee naar de huisarts te gaan

Komt die menstruatiestoornis echt door het coronavaccin?

Een plus een is twee, zou je zeggen. Maar komt die menstruatiestoornis ook echt door het coronavaccin, of is het puur toeval? “Menstruatiestoornissen komen ook zonder vaccinatie vaak voor”, verklaart het Lareb. “Ze kunnen veel oorzaken hebben, zoals een infectie, ziekte of stress.” Maar het kan wel degelijk door het coronavaccin komen. “Het vaccin zet het immuunsysteem aan het werk. Dit kan invloed hebben op de hormoonspiegels en/of de op- en afbouw van het baarmoederslijmvlies.”

‘Tijdelijk effect en geen gevaar voor vruchtbaarheid’

Er is dus nog meer onderzoek nodig om meer verklaringen te vinden, maar het Lareb verwacht dat de menstruatiestoornis een ‘tijdelijk effect’ is. Bovendien, stelt het centrum gerust: “Er zijn geen aanwijzingen dat coronavaccins een negatieve invloed op de vruchtbaarheid hebben.” Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaat nu ook kritisch naar het onderzoek van het Lareb kijken.

Wil je meer weten over de coronavaccinatie als je een kinderwens hebt? Klik dan hier.

Bron | Lareb
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden