null Beeld

Zelfs één minuut sporten is al goed voor je gezondheid

We denken vaak dat we heel wat minuten in de sportschool door moeten brengen, voor we daar iets van kunnen merken. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat zelfs één minuut sporten per week al kan zorgen voor een betere gezondheid bij mensen met een niet erg actieve levensstijl.

Vooral voor ouderen zou deze mini work-out heel effectief zijn. De deelnemers hadden al snel minder moeite met opstaan en konden makkelijker de trap op- en aflopen.

Interval van zes seconden

Het onderzoek van de Abertay University in Dundee vond plaats onder mensen tussen de 60 en 75 jaar oud. Acht weken lang gingen zij één keer per week naar een speciale sportschool. Daar werden de deelnemers gevraagd zes seconden lang zo hard mogelijk te fietsen, waarna ze weer een minuut rust kregen. Dit werd tien keer herhaald, waardoor de deelnemers dus in totaal één minuut lang gesprint hadden op de fiets.

Lees ook: Zoveel jaar kun je kwalitatief langer leven dankzij een gezonde levensstijl

Betere mobiliteit

Na één sessie merkten de onderzoekers al dat de bloedsuikerspiegel van deelnemers beter gereguleerd werd en spieren soepeler waren. De deelnemers merkten dat het tijdens deze periode van acht weken makkelijker werd om snel de deur open te maken als er iemand aanbelt, en om de trap op en af te lopen. Er was ook een groep die twee keer per week deze korte work-out deed, zij merkten in kortere tijd dezelfde veranderingen.

Sociaal isolement voorkomen

Volgens de onderzoekers is dit heel belangrijk, omdat ouderen die minder mobiel zijn vaker in een sociaal isolement terechtkomen. Ze kunnen niet makkelijk naar buiten en het is lastig om mensen te ontvangen. Ouderen die minder sociale contacten hebben en minder frisse lucht krijgen, hebben vaak een minder gelukkig leven. Gewoon eropuit om die wandeling te maken dus, want zelfs op veilige afstand kun je lekker (samen) bewegen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Sun

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden