null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zelfde pil, andere bijwerkingen: waarom mannen en vrouwen anders reageren op medicijnen

Bij het voorschrijven van nieuwe medicijnen vraagt een arts vaak wel naar je gewicht en lengte, maar je geslacht wordt buiten beschouwing gehouden. En dat terwijl mannen en vrouwen vaak héél anders reageren op dezelfde medicijnen. Hoe komt dat?

Vrouwen zouden zelfs maar liefst 60 procent vaker bijwerkingen hebben van medicijnen, gedeeltelijk veroorzaakt door die ‘verkeerde’ doseringen.

Verschillende reactie bij mannen en vrouwen

Er zijn verschillende manieren waarop mannen en vrouwen verschillen, die invloed hebben op hoe medicijnen in het lichaam werken. En dat heeft grote gevolgen, vertelt Loes Visser, ziekenhuisapotheker en klinisch epidemioloog bij het Erasmus Medisch Centrum en het Haga Ziekenhuis, aan AD. Soms positief, soms negatief. Hoewel vrouwen door bloedverdunners bijvoorbeeld minder vaak een hersenbloeding krijgen dan mannen, hebben vrouwen vaker een natrium- of kaliumtekort door plaspillen. Ook bij hartmedicatie en pillen tegen migraine blijken de verschillen groot te zijn.

Weinig informatie

Dat we zo weinig weten over de verschillen in het effect van medicijnen bij mannen en vrouwen begint eigenlijk al decennia geleden. Tot begin jaren negentig mochten vrouwen in de vruchtbare leeftijd bijvoorbeeld niet deelnemen aan medicijnproeven. Zo konden risico’s bij zwangerschap voorkomen worden, maar dat betekende ook dat er bijna alleen maar op mannen getest werd. Zelfs nu zijn er nog steeds veel minder vrouwelijke aanmeldingen voor medicijnonderzoeken. Mede daarom wordt veel medicatie gewoon standaard voorgeschreven in een vaste dosering. Daarbij wordt zelfs niet eens gekeken naar het gewicht, en al helemaal niet naar of de medicijnen naar een man of een vrouw gaan.

Lees ook:

Lukt het maar niet om die laatste kilo’s kwijt te raken? Misschien ligt het aan je medicijnen

Medicijnen bij mannen of vrouwen

Want naast verschil in lengte en gewicht hebben vrouwen naar verhouding meer vet dan mannen. En zit zit ook nog op andere plekken. Bernadet Santema, cardioloog bij het UMCG, vertelt AD: “Vet zit bij vrouwen vaak rond de heupen en bij mannen vooral op de buik. Sommige hartmedicijnen houden van vet. Het zou kunnen dat de plaats en eigenschappen van vetweefsel invloed hebben op deze medicijnen.”

Daar komt nog bij dat vrouwen minder leverenzymen hebben die medicijnen afbreken dan mannen én hun nieren anders werken. Om nog maar niet te spreken over de menstruatiecyclus en alle hormonen die daarbij meespelen. Met nieuwe onderzoeken hopen wetenschappers meer te weten te komen over hoe mannen en vrouwen reageren op dezelfde medicijnen, en op welke manier de dosering daarop aangepast kan worden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, CBG

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina’s puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden