Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zelf meehelpen je tumor te bestrijden: het kan nu in het VUmc

bestralingstechniek.jpg

Het VUmc Cancer Center Amsterdam heeft als eerste ziekenhuis in Europa een nieuwe, revolutionaire bestralingstechniek in huis. Hiermee kunnen tumoren veel gerichter worden behandeld en kun je als patiënt zelf actief meehelpen om een tumor te bestralen. 

Het gloednieuwe apparaat is een combinatie van een MRI-scanner, die je lichaam in beeld brengt, en een bestralingsapparaat; een combinatie die tot dusver niet mogelijk was. “Voor het eerst zien we nu daadwerkelijk wat we aan het bestralen zijn,” vertelt radiotherapeut-oncoloog Frank Lagerwaard in de video. “Hierdoor kunnen we een tumor veel gerichter bestrijden.”

‘Buik- en borsttumoren beter onder controle’

Zo kan een tumor veel nauwkeuriger worden aangepakt: met een precisie van drie millimeter. Hierdoor raakt er veel minder gezond weefsel beschadigd, heb je minder last van bijwerkingen, ben je veel sneller klaar (in twee in plaats van zeven weken) en hopen de artsen door een hogere dosis per bestraling bovendien tumoren beter onder controle te krijgen. “Met name die in de buik en borstholte zitten,” aldus Lagerwaard. Maar ook andere kankersoorten kunnen worden behandeld met dit apparaat. De eerste behandelde patiënt is bestraald voor een uitzaaiing van prostaatkanker.

Zelf je tumor bestralen

Doordat het apparaat zo precies werkt, kun je nu als patiënt ook actief meehelpen om een tumor te bestralen. Via een monitor kun je de tumor zien zitten en deze zelf in de juiste positie brengen door je ademhaling te reguleren. Het apparaat heeft namelijk een op de millimeter nauwkeurig ingebouwd veiligheidssysteem, waardoor het alléén straalt als de tumor op de juiste plek zit. Door stil te blijven liggen en letterlijk een paar seconden je adem in te houden, kun je ervoor zorgen dat het apparaat daadwerkelijk een portie dodelijke straling op de tumor afvuurt.

Meer informatie: VUmc Cancer Center Amsterdam

Ook interessant