Gezondheid

Zelf je thee maken? Dat doe je zo

kopje-thee-met-kruiden.png

Goed, een pakje uit de supermarkt gebruiken ís makkelijker. Maar het zelf maken van thee is veel leuker, vaak lekkerder én je kunt de verrassendste combinaties maken. Overtuigd? Zo maak je zelf verse thee.

Zelf thee maken: gezond en lekker

Je eigen thee maken is leuk en vooral een kwestie van proberen. Je kunt verschillende, verse kruiden gebruiken, zoals munt, venkelkruid of citroenmelisse. Voeg daar bijvoorbeeld een stukje gember en schijfjes of schilletjes van vers of gedroogd fruit aan toe, zoals (sinaas)appel, citroen, limoen en mandarijn. Gebruik biologisch fruit, dat goed is gewassen. Samen maken ze van een kop heet water ineens smakelijke thee. Een bijkomend voordeel: het is puur natuur. Op deze manier weet je zeker dat er geen kunstmatige toevoegingen aan te pas komen. En: er zit geen cafeïne in deze thee.

Een kleine waarschuwing is trouwens wel op zijn plaats: sommige kruiden hebben een medicinale werking. Een voorbeeld is verbena, dat kan weeën opwekken wanneer je zwanger bent. Niet alle kruiden zomaar gebruiken dus, vooral niet als je zwanger bent of aan een bepaalde aandoening lijdt. In dit overzicht lees je over de werking van bepaalde theekruiden.

Hoe zet je thee van verse kruiden?

Breng water aan de kook en laat dat vervolgens twee minuten afkoelen. Doe de kruiden met een schijfje fruit in een glas of theepot en geef het ongeveer vijf tot tien minuten de tijd om te trekken. Welke hoeveelheid je moet gebruiken? Dat hangt af van je hoe sterk jij je thee graag drinkt, welke combinaties je lekker vindt en of je jouw eigen thee graag warm óf juist koud als ijsthee drinkt.

Hieronder vind je een paar combinaties die lekker zijn:

Munt met schijfjes sinaasappel of met het sap van één sinaasappel. Het recept komt uit het boek 100% suikervrij drinken, op Voedzo.nl lees je hoe je het maakt.

Munt, citroenverbena of citroenmelisse met sereh (citroengras) en verse gemberwortel. Culinair redacteur Colette legt het je uit.

Verveine met een schijfje citroen. Dit recept lees je op de site van Jamie Magazine.

Verse of gedroogde lavendelblaadjes met verse munt. Heerlijk recept van site NSMBL.

Munt, kaneelstokjes, kruidnagels en pimentkorrels: een wat pittiger recept van Agnes Ferwerda, eigenaresse van webwinkel Kitchen Garden Shop.

Tip: leg een theetuintje aan

Gebruik een stukje in de tuin als ‘theetuintje’. Zelfs op het kleinste balkon kun je een plek maken van verschillende potten met daarin theekruiden. Plant er smakelijke kruiden die je kunt plukken om zo vers in je thee te gebruiken of om te drogen en er later van te genieten. In zo’n tuintje mag munt natuurlijk niet ontbreken (liefst in een pot, omdat deze plant in de volle grond flink gaat woekeren). Er bestaan trouwens veel verschillende soorten munt. Om maar wat te noemen: chocolademunt, Zwitserse munt, grapefruit-, aardbei- of gembermunt. Ook lavendel, citroenverbena en kamille zijn geschikte theeplanten.

In dit lijstje van Nudge, platform voor positieve initiatieven, vind je een overzichtje van welke planten je in een tuintje gebruikt en hoe je ze kunt gebruiken als thee.

Je eigen kruiden drogen

Heb je veel oogst? Droog je kruiden, zodat je ze later nog kunt gebruiken. Maak er bijvoorbeeld een bosje van en hang dat donker weg. Of droog ze in de oven. Leg de takjes kruiden (of partjes fruit!) op een rooster, zet de oven op 40 tot 65 graden (bij kruiden die minder vocht bevatten, zet je de oven op een lagere stand). Laat de deur op een kiertje door er een pollepel tussen te plaatsen. Drogen kan ook in een zogeheten dehydrator.

Bron: mooiemoestuin.nl en nudge.nl

 

Ook interessant