null Beeld

Zelf je bloeddruk meten? Volg dit handige stappenplan

We hoeven je vast niet meer uit te leggen dat een te hoge bloeddruk niet goed is voor je gezondheid. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot hart- en vaatziekten. Toch meten de meeste mensen nog te weinig hun bloeddruk. En dat terwijl je dit niet alleen bij de dokter kunt doen. Wil je zelf je bloeddruk meten? Houdt dan deze stappen aan.

En dit is wanneer je contact op moet nemen met de huisarts.

Te hoge bloeddruk

Zelf je bloeddruk meten is misschien niet iets wat hoog op je to-do-lijst staat, toch zou het voor veel mensen goed zijn om er een vaste routine van te maken. Eigenlijk net als even op de weegschaal staan. Zeker na je 40ste is het risico op een hoge bloeddruk groter. Dat komt omdat je bloedvaten minder elastisch worden. Het gevaar zit ‘m vaak in dat je van een hoge bloeddruk niet zoveel voelt. Je kunt een te hoge bloeddruk opmerken door symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid, rusteloosheid, wazig zicht, kortademigheid, misselijkheid of zelfs overgeven. In veel gevallen koppel je dit soort symptomen niet direct aan een hoge bloeddruk. Daardoor kun je hier onopgemerkt lang mee rondlopen. En wanneer je niet tijdig aan de bel trekt, kun je schade oplopen aan je hart, vaten en organen. Er is sprake van een hoge bloeddruk als deze boven 140/90 mmHg is.

Lees ook: Anita (45): “Ik had geen klachten, dus het is echt toeval dat het bij mij ontdekt is. Ik had het nooit verwacht”

Zelf je bloeddruk meten

We snappen dat je niet elke keer naar de huisarts wilt gaan om je bloeddruk op te laten meten. Daarom kun je het ook makkelijk zelf thuis doen. Hiervoor heb je een bloeddrukmeter nodig. Hier vind je een lijst met betrouwbare bloeddrukmeters. Vervolgens kun je door middel van de onderstaande vier stappen van de Hartstichting zelf betrouwbaar je bloeddruk meten. Wanneer je een hoge bloeddruk meet, of ziet dat bij elke meting je bloeddruk steeds meer toeneemt, dan kun je contact opnemen met de huisarts. In dit geval kunnen jullie samen kijken naar de beste behandelmethode of medicatie.

Stap 1: Ontspannen

Als je je bloeddruk zelf gaat meten is het belangrijk dat je een half uur van tevoren geen koffie meer drinkt of rookt. Zorg daarnaast dat je vóór de meting minstens vijf minuten rustig zit.

Stap 2: Bloeddrukband aanbrengen

Wanneer je voldoende ontspannen bent kun je de bloeddrukband om een ontblote arm aanbrengen. Doe dit het liefst om de arm die je het minst gebruikt. Dus ben je rechtshandig? Doe de bloeddrukband dan om je linkerarm. Zorg daarnaast dat de band ter hoogte van je hart zit, dat is ongeveer twee centimeter boven je elleboog.

Stap 3: De juiste houding

Zorg dat je in een goede houding zit, voordat je je bloeddruk op gaat meten. Ga zitten op een stoel met een goede rugleuning en zet je voeten naast elkaar op de grond. Ook is het belangrijk dat je ergens zit waar je je arm ontspannen kunt neerleggen tijdens de meting. Bijvoorbeeld op een tafel of stoelleuning.

Stap 4: Bloeddruk meten

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen is het nu tijd om zelf je bloeddruk op te meten. Dit doe je door op de startknop van je bloeddrukmeter te drukken. Deze zal automatisch ook weer stoppen. Noteer de gemeten waarden en meet na één minuut rust opnieuw je bloeddrukwaardes. Zorg dat je tijdens de meting niet praat. Onthoud dat je bloeddruk thuis iets lager zal zijn dan bij de dokter, daarom mag deze thuis niet hoger zijn dan 135/85 mmHg. Is dit wel het geval? Neem dan contact op met de huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Hartstichting

Beeld | iStock

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden