Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

In Duitsland werd geprikt met zoutoplossing: zó weet je zeker dat je echt gevaccineerd bent (en hoe het met je antistoffen zit)

gevaccineerd-met-coronavaccin-antistoffen.jpg

Afgelopen weken kwam in het nieuws dat een Duitse verpleegster coronavaccinaties zou hebben vervangen voor een zoutoplossing. Hierdoor dachten zo’n 8.600 mensen gevaccineerd te zijn, terwijl zij het vaccin dus helemaal niet hebben gekregen. Hoewel de kans dat dit ook in Nederland gebeurt volgens de GGD klein is, rijst toch de vraag: hoe kun je zeker weten dat je gevaccineerd bent met een coronavaccin? 

En hoe zit het met je antistoffen na de prik? We leggen het je uit. 

Geen zorgen bij de GGD 

In Duitsland zou een verpleegster, die een fanatiek antivaxxer zou blijken te zijn, bij 8.600 mensen het Pfizer-vaccin hebben verwisseld voor een zoutoplossing. Volgens de GGD hoeven wij in Nederland niet bang te zijn voor dit soort situaties. Dat komt omdat er duidelijke vooraf opgestelde procedures worden gevolgd. Zo worden zowel bij de voorbereiding van de vaccins als bij het toedienen controles uitgevoerd. Ook moeten alle medewerkers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben en wordt er tijdens sollicitatiegesprekken gevraagd naar de motivatie. Aan RTL Nieuws laat de GGD weten zich geen zorgen te maken over de intenties van hun medewerkers. 

Zeker weten dat je gevaccineerd bent met een coronavaccin 

Wil je toch graag echt zeker weten of je gevaccineerd bent met een coronavaccin? Dan kun je een antistoffentest doen. Bij dit soort testen is vaak ook te zien of je een hoog of laag aantal antistoffen hebt. Het Vaccinatiecentrum.nl merkt dat er veel mensen zijn die na hun vaccinatie een test laten uitvoeren. Bij zo’n antistoffentest wordt bloed afgenomen, dat vervolgens naar een lab wordt gestuurd. Op dezelfde dag krijg je de uitslag binnen. Er zijn verschillende antistoffentesten in omloop waarbij ook te zien is of je antistoffen door een vaccinatie of een coronabesmetting hebt opgebouwd. De antistoffen zijn doorgaans pas na 2 tot 3 weken na een besmetting of een volledige vaccinatie te zien. Het advies luidt daarom om die periode af te wachten, voordat je zo’n test doet. 

Let op: een antistoffentest is geen vervanger voor een antigeensneltest of PCR-test. 

Lees ook: Maakt je lichaam (ondanks vaccinatie) geen antistoffen aan? Nieuw middel tegen coronavirus helpt

RIVM raadt thuistesten af 

Naast antistoffentesten via een lab, zijn dit soort testen er ook voor thuis. Ook hierbij kun je met een beetje bloed testen of je antistoffen hebt. Dit druppel je op een teststaafje, waarna al snel de uitslag verschijnt. Dit soort testen zijn online te bestellen en razend populair. Volgens een fabrikant zijn mensen toch huiverig na hun vaccinatie, en willen ze controleren of ze echt antistoffen hebben opgebouwd. 

Hoewel de testen volgens de fabrikant voor 98,7% betrouwbaar zijn, raadt het RIVM dit soort thuistesten toch af. Volgens onderzoek blijkt dat dit soort serologische sneltesten niet betrouwbaar genoeg zijn. Ze zouden niet goed werken bij mensen die niet heel erg ziek zijn geweest of nog maar net klachten hebben. Ook het WHO raadt dit soort testen af. De antistoftesten waarbij het bloed naar een laboratorium wordt opgestuurd zouden wél betrouwbaar zijn. 

Bron | RTL Nieuws, Etos
Beeld | Getty Images

Ook interessant