Is zeewier gezond? 7 redenen om de zeegroente vaker te eten | Margriet
Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid Instagram

7 redenen om vaker zeewier te eten

7-redenen-om-vaker-zeewier-te-eten.jpg

In de supermarkt kom je het steeds vaker tegen: zeewier in allerlei soorten en maten. Hoogste tijd om de zeegroenten eens wat vaker in je mandje te gooien, want zeewier is namelijk hartstikke gezond.

Zo is het rijk aan ijzer, vezels en jodium en kunnen sommige soorten zelfs goede vleesvervangers zijn. De hoeveelheid voedingsstoffen verschilt per soort, maar we hebben de algemene voordelen van zeewier op een rijtje gezet.

1. In zeewier zit meer ijzer dan in vlees

Zeewier is niet alleen lekker bij de sushi, maar ook nog eens hartstikke gezond om bijvoorbeeld als vleesvervanger te gebruiken. Alle soorten zeewier bevatten namelijk meer ijzer dan vlees. Vooral in dulse, een type ‘roodwier’, zit veel ijzer. IJzer is een belangrijk mineraal in ons lichaam. Als je er te weinig van binnenkrijgt, kan dat op de lange termijn leiden tot bloedarmoede.

Om het niet zo ver te laten komen, is het goed om de symptomen van ijzertekort (dat vooral bij vrouwen voorkomt) snel te herkennen. Ook zeesla, kelp, wakame en nori zijn volgens het Voedingscentrum goede vegetarische opties.

Let wel op: de exacte samenstelling van zeewier hangt af per soort en het seizoen. Ook is de hoeveelheid jodium, zout en zware metalen in zeewier niet altijd duidelijk. Daarom raadt het Voedingscentrum aan om niet alleen maar zeewier als vleesvervanger te gebruiken, maar dit af te wisselen met bijvoorbeeld peulvruchten, tofu of tempé.  

2. Rijk aan eiwitten

Bepaalde soorten zeewier, zoals nori en alle ‘bruinwieren’ (zoals kelp, arame en wakame), zijn rijk aan licht verteerbare eiwitten. Vooral in gedroogde vorm, en zo zijn ze meestal te koop. Eiwitten helpen onder andere bij de opbouw en het herstel van spieren. Ook zorgen ze langer voor een verzadigd gevoel, waardoor je gemakkelijker op gewicht kunt blijven.

3. Rijk aan jodium

Eet je niet wekelijks zeevis en haal je het ook niet om elke dag vier tot zes sneetjes brood te eten? Dan riskeer je volgens het Vitamine Informatie Bureau een tekort aan jodium. Het goede nieuws is dat zeewier rijk is aan jodium, en dat geldt helemaal voor kelp.

Overdrijf het niet, want je kunt ook te veel jodium binnenkrijgen. De aanvaardbare bovengrens ligt voor volwassenen op 600 microgram per dag (100 gram kelp bevat 7.553 microgram jodium). Hierbij is wel een ruime marge genomen, wat betekent dat éénmalige of kortdurende overschrijding van de maximaal veilige dosis geen direct gevaar oplevert, aldus het Vitamine Informatie Bureau.

Lees ook: Hoe zeewier kan helpen om alzheimer tegen te gaan

4. Meer calcium dan planten

Over het algemeen is het gehalte aan calcium van wieren hoger dan in gewone planten. Volgens zeewierwijzer.nl bevatten de bruine zeewiersoorten arame en wakame zelfs tien keer zo veel calcium als melk. Calcium is voor heel veel processen in je lichaam belangrijk. Zo zorgt het voor sterke botten, een goed functionerend spier- en zenuwstelsel en het speelt zelfs een rol in je hormoonstofwisseling.

5. Vezelrijk

Behalve nuttige eiwitten is zeewier ook nog eens gezond doordat het rijk is aan vezels. Deze zorgen ervoor dat koolhydraten in voeding (suikers) langzamer in je bloed worden opgenomen. Behalve dat dit rustiger is voor je alvleesklier – die insuline moet aanmaken om de suikers in je cellen te kunnen opnemen – houd je zo langer een ‘vol’ gevoel en kun je gemakkelijker op gewicht blijven.

Let wel op: sommige zeewiersoorten bevatten relatief veel vezels, dus ongeoefende eters kunnen wat last van hun darmen (gasvorming) krijgen als ze er veel van eten. Als je gevoelige darmen hebt, kun je misschien beter kiezen voor een minder vezelrijke soort. Dit kun je op het etiket nalezen. Ter vergelijking: 100 gram volkorenmacaroni bevat gemiddeld 5 gram vezels; in zeewier kan tot wel 30 gram zitten.

Naast vezels bevat zeewier ook vitamine C, waardoor het ook als een groente gegeten kan worden. Ook hier adviseert het Voedingscentrum weer om gevarieerd te eten en de zeewier af te wisselen met andere groenten. 

6. Vitamine B12

Gedroogd zeewier is volgens het Voedingscentrum een van de weinige plantaardige bronnen van vitamine B12, een vitamine waar zo’n 3 tot 5 procent van de bevolking een tekort van heeft. Als je een tekort aan vitamine B12 hebt, kun je last krijgen van een vorm van bloedarmoede met symptomen als vermoeidheid, ademnood, pijn op de borst en een gebrek aan eetlust. Vermoedelijk is de vitamine ook belangrijk voor onze geheugen- en denkfuncties.

7. Vitamine B1

Hoewel minder dan in peulvruchten, zit er in alle soorten zeewier ook een beetje vitamine B1. Vitamine B1 zorgt voor de verbranding van koolhydraten uit ons voedsel, waardoor we energie krijgen. Daarnaast speelt het ook een rol in het zenuwstelsel en bij het functioneren van het hart.

Recepten met zeewier

Zeewier is dus hartstikke gezond en gelukkig ook vrij gemakkelijk te bereiden als je het wat vaker wil eten dan alleen bij sushi. Zo kun je het gebruiken in plaats van pasta, zoals in deze zeewierpasta à la Bolognese. Een ander gemakkelijk en snel recept is arame met champignons, een bijgerecht. Dit heb je nodig (voor 2 personen):

– 30 gram arame
– 1 ui
– 1 bakje kastanjechampignons
– 1 eetlepel sesamolie (om in te stoven)
– 1 eetlepel sojasaus

Spoel de arame af en week tien minuten. Stoof de ui en voeg iets erna de champignons toe. Voeg vervolgens de arame met een beetje weekwater toe tot de ui en champignons onder water staan. Laat tien minuten sudderen en breng op smaak met een beetje soja.

Verschillende soorten zeewier te koop

Zeewier is tegenwoordig al in veel supermarkten verkrijgbaar, bijvoorbeeld als zeewiersalade. Daarnaast kun je steeds meer verschillende soorten zeewier in natuurvoedingswinkels vinden. Toko’s en vishandelaren hebben ook vaak zeewier in het assortiment. Zeewier kan vers geworden gekocht (uit het koelvak), gedroogd, ingemaakt of verwerkt in andere producten. De gedroogde vorm bevat de meeste eiwitten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.              

Bron | Zeewierwijzer , voedzo, Consumentenbond, het Voedingscentrum 
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Gezond leven ligt nu in de winkel! Met álles over gezond & leuker ouder worden, zoals: zo houd je nu je weerstand op peil, complete vitaminewijzer, dossier lekker slapen (met tips van een therapeut), zes pagina’s puzzelen en nog véél meer. Haal de special snel in huis of bestel hem online zonder verzendkosten via deze link.

Ook interessant