verbrand sneller water Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Zee, plas of meer: verbrand je sneller in de buurt van water?

Het is je vast weleens overkomen: na een middag op het strand kom je thuis met een vuurrode neus, schouders en rug. En dat terwijl je dacht dat het allemaal wel meeviel. Verbrand je sneller in de buurt van water?

We leggen het uit.

Verbrand je sneller bij water?

Op een hete dag trekken Nederlanders voor wat verkoeling massaal naar de zee, een meer of plas. Hartstikke fijn natuurlijk, dat warme zonlicht op je lichaam, maar in de zomermaanden is het ook oppassen geblazen. Door de hoge zonkracht, en zeker tussen 12.00 en 15.00 uur, kun je snel verbranden. Is de kans op verbranding groter als je in, op of bij het water bent? In het kort: ja. Aan het water voelt het misschien koeler door het koude water of een fris windje, maar dat betekent niet dat je minder gevaar loopt. Sterker nog: in de buurt van water verbrand je sneller. Dat heeft te maken met de weerkaatsing van zonnestralen. Het water en het witte zand werken als een soort spiegel: ze weerkaatsen het uv-licht en versterken dat met 10 tot 20 procent. Datzelfde geldt trouwens voor sneeuw en ijs.

Zonkracht

Het is altijd belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon, maar zéker als je in de zomer op een boot stapt of op een strandbedje ligt. Verbranding gaat dan een stuk sneller. Hoe snel je verbrandt, hangt ook af van de zonkracht. In Nederland geldt: hoe hoger de zon, hoe hoger de zonkracht. Vanaf eind mei tot en met juli is de zonkracht ongeveer 6 tot 8, wat betekent dat een gevoelige huid al binnen vijftien minuten kan verbranden. Ook op een bewolkte dag ligt verbranding op de loer: de zonkracht is dan 3 of 4. Niet alleen in Nederland moet je voorzichtig zijn. In Zuid-Europa ligt de zonkracht nog een stuk hoger, ongeveer 10 tot 12. Ben je van plan om deze zomer de bergen in de gaan? Wees dan alert, want bij elke kilometer hoogte, neemt de zonkracht met vijf procent toe. Oppassen geblazen, dus.

Bron | Weeronline, KNMI

Maike AbmaGetty Images
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden