Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zandvlooien, hoe herken je ze en hoe behandel je een beet?

zandvlooien-hoe-herken-je-ze-en-hoe-behandel-je-een-beet.jpg

Zandvlooien houden van mensen, en het liefst kruipen ze in je huid om zich daar te kunnen nestelen en te voeden met bloed. Lees hier wat je tegen deze gemene beestjes kunt doen. 

Wat zijn zandvlooien?

In Nederland zul je hem niet gauw tegenkomen, maar in warme landen als Midden- en Zuid-Amerika, Afrika en India zorgen zandvlooien voor nogal wat irritatie onder de bevolking. Het minuscule beestje – van nog geen 1 mm groot – leeft, zoals zijn naam al doet vermoeden, voornamelijk op droge, warme, stoffige zandoppervlakken. Om te kunnen overleven voedt het diertje zich met bloed van dieren en mensen. De parasiet bijt zich vast in de huid waarna hij naar binnen dringt en zich daar volzuigt met bloed. Het mannetje houdt het daarbij, maar het vrouwtje gebruikt jouw huid, voornamelijk de huid onder je voeten of tussen je tenen, als broedplaats voor haar eitjes. Dat is waar de ziekte zich ontwikkelt.

Wat zijn de symptomen van een beet?

Tungiasis is de ziekte die wordt veroorzaakt door het vrouwelijke exemplaar van de zandvlo. De  Tunga penetrans, zoals de vlo in het Latijns heet, voedt zich in jouw huid met bloed en om haar eitjes er te laten rijpen. Dit proces duurt meestal zo’n twee tot drie weken. Aan het einde van de zwangerschap ‘poept’ zij de eitjes als ware via een gaatje in jouw huid weer uit.

Tijdens die periode groeit de vlo en kan ‘ie tot een centimeter groot worden. Op dat moment gaat de huid zwellen en wordt dit een pijnlijke plek. Ook gaat de opgezwollen plek jeuken en kan er pus uit komen. Doordat er eigenlijk een soort wondje ontstaat, wordt de huid op dat moment gevoelig voor ontstekingen, zoals een stafylokokken- of streptokokkeninfectie. Ook is er kans op tetanus bij mensen die daar niet tegen ingeënt zijn.

Hoe herken je een zandvlo?

Een volwassen zandvlo is roodbruin van kleur, maar door zijn grootte en niet opvallende kleur amper te herkennen. De meeste mensen merken in eerste instantie dan ook niet dat ze een vlo bij zich dragen. Pas wanneer het beestje zich door de huidlaag naar binnen worstelt beginnen de eerste tekenen van irritatie.

Hoe behandel je een beet van een zandvlo?

Een ingegraven zandvlo is het beste te verwijderen met behulp van een steriele naald en een desinfecterende vloeistof zoals alcohol. Het desinfecterende middel gaat niet alleen infecties tegen, maar doodt ook meteen de vlo. Met de naald kan een iets grotere opening in de huid worden gemaakt, zodat de vlo er als het ware uitgepeuterd kan worden. Ook kan hier een huidpons voor gebruikt worden. Uiteraard moet het gebied rondom de wond daarna goed schoongemaakt worden om infecties te voorkomen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Hoe kun je het voorkomen?

Een zandvlooienbeet is niet altijd te voorkomen, omdat de beestjes met gemak tegen je benen opspringen en zich daar nestelen. Aangezien de meeste beten toch voorkomen onder de voeten en tussen de tenen, is het verstandig om in een tropisch land altijd (dichte) schoenen te dragen. Daarnaast kan het helpen om insectenwerende middelen te gebruiken.

Bronnen | Joho, Huidinfo, Gertin, Huidziekten
Beeld | iStock

Ook interessant