Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Déze twee voedingstoffen kunnen het risico op longkanker verlagen

deze-twee-voedingstoffen-kunnen-het-risico-op-longkanker-verlagen.jpg

Voorkomen is beter dan genezen wanneer het op ziektes aankomt – en voorkomen gaat in veel van de gevallen gepaard met een gezonde, gevarieerde voeding. Zo heeft een nieuw onderzoek een link gelegd tussen het eten van yoghurt en vezels en een verlaagd risico op longkanker.

Met een beetje geluk staan deze gezonde voedingsstoffen al dagelijks op je menu.

Sterke connectie longkanker en voeding

Onderzoekers van het Vanderbilt University Medical Center vergeleken de data van 1.44 miljoen personen uit verschillende studies. Uit deze data bleek dat er een sterke connectie is tussen het eten van yoghurt en vezels en een verlaagd risico op longkanker. Zo hadden personen met de hoogste yoghurt- en vezelinname zo’n 33 procent minder kans om de ziekte te krijgen dan mensen die nooit yoghurt en zelden vezels binnenkrijgen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Probiotica

Dit heeft alles te maken met de prebiotische en probiotische eigenschappen van yoghurt en vezels. Dit zijn gezonde bacteriën die de natuurlijke bacterieflora van het lichaam op een positieve manier beïnvloeden. Zo werd eerder ook al de link gelegd tussen het eten van yoghurt en vezels en een verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn probiotica ook goed voor de darmflora, spijsvertering, huid, en hersenen.

Lactose-intolerant en veganistisch

Als je lactose-intolerant of veganistisch bent, dan zijn er genoeg alternatieven die ook vol zitten met probiotica. Het komt voor in gefermenteerd voedsel als: kimchi, miso, kombucha en zuurdesembrood. Bovendien zijn er ook supplementen verkrijgbaar. Vezels zijn te vinden in: groene groentes, haver, noten, en bessen. Maar let wel op; te veel vezels leiden tot een opgeblazen gevoel.

Bron | Mindbodygreen.com
Beeld | iStock

Alles weten over een gezonde en gevarieerde voeding, met 54 lekkere recepten? Je vindt het in de Margriet Lekker Eten special die je hier kunt bestellen.

 

 

Ook interessant