Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom yoga goed is voor ons ouder wordende brein

waarom-yoga-goed-is-voor-ons-ouder-wordende-brein.jpg

De echte yogafanaten wisten dit natuurlijk allang, maar nu er een onderzoek naar is geweest van de Universiteit van Illinois kan de rest van ons er ook niet meer omheen: yoga is goed voor ons ouder wordende brein.

Moeten we dan allemaal maar aan de yoga? Waarom niet!

Een beter geheugen

Natuurlijk heeft specifiek hatha yoga ook veel fysieke voordelen, maar het rekken en strekken beïnvloedt ook de gezondheid van onze hersenen. Er werden elf studies gedaan waarbij de hersenen van deelnemers werden gescand terwijl ze yoga deden. Hieruit bleek dat yoga-oefeningen helpen om de hippocampus, verantwoordelijk voor geheugenverwerking, te ondersteunen. De hippocampus krimpt vaak naarmate we ouder worden, zodat het steeds moeilijker is om dingen te onthouden. Vaak is dit de eerste plek die wordt aangetast door dementie en Alzheimer.

Lees ook:
Rugpijn? Probeer deze vorm van yoga dan eens

Maar ook de amygdala reageert goed op yoga-oefeningen. De amygdala, ook wel de amandelkern, helpt bij het reguleren van emoties en is vaak groter bij yogafanaten. Hetzelfde geldt voor de prefrontale cortex en een aantal andere neurale netwerken. Die eerste helpt ons plannen en knopen doorhakken.

Even goed als hardlopen

Over het algemeen presteerden yogabeoefenaars beter op alle cognitieve tests dan de mensen die niet aan yoga doen. Uit de resultaten bleek dat yoga net zo goed voor je hersenen is als actievere workouts als joggen, fietsen, roeien en crosstrainen. Dit komt waarschijnlijk doordat yoga helpt om stress, angst en depressie te verminderen, wat weer een goede invloed op je hersenen is.

Hatha yoga

Hatha yoga is de meest bekende tak van yoga in het westen en bestaat uit een reeks oefeningen om beheersing over je lichaam en geest te krijgen. Deze variant bestaat voor het grootste deel uit stilstaande lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | What Doctors Don’t Tell You 
Beeld | iStock

Ook interessant