null Beeld

Wratten: hoe kom je er vanaf?

Niets is fijner dan op een zomerse dag lekker op slippers of sandalen te lopen. Maar wat als je een wrat hebt? Dat kan behoorlijk wat frustratie opleveren. Geen nood, je bent niet de enige. Zo’n 10% van alle Nederlanders heeft last van wratten. Gelukkig zijn er genoeg 'hulpmiddelen'. Alle feiten over wratten op rij!

Wat zijn wratten?

Wratten zijn ruwe uitgroeisels van de opperhuid die vaak door het besmettelijke virus humaan papilloma worden veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten wratten, maar de meest voorkomende zijn de gewone wrat en de voetwrat. Ze kunnen o.a. op je handen, knieën, romp en voeten zitten.

Zijn wratten overdraagbaar?

Helaas wel. Je kunt ze zomaar oplopen door direct contact. Of indirect, via bijvoorbeeld een handdoek of vloer, zoals gymzalen en zwembaden. Er aan krabbelen kan zorgen voor verdere verspreiding.

Is de groei te stoppen?

Jazeker. De groei van een wrat is als die van een boom. De boomblaadjes zijn het zichtbare gedeelte dat naar buiten groeit. Net als een boom, heeft een wrat ook een stam en zit onder de huid. De boomwortels zorgen voor voeding, net als bij een wrat (diep onder de huid).

Verdwijnen wratten vanzelf weer?

Ja, maar dat kan wel even duren. Pas als het afweersysteem van het lichaam het virus onder controle heeft, verdwijnen de wratten. Dit kan soms tot twee jaar duren. Als het afweersysteem het virus niet onder controle krijgt, kan je jarenlang last hebben van wratten.

Zijn voetwratten moeilijker te benadelen dan handwratten?

Klopt. Voetwratten komen over het algemeen op de zool van de voet voor. Hierdoor groeien ze vaak naar binnen, waardoor de behandeling wat langer duurt.

Hoe voorkom je wratten?

Als je eenmaal wratten hebt kan je die behandelen, maar voorkomen is altijd beter. Deze vijf tips kunnen je daarbij helpen:

1. Draag altijd slippers in zwembaden, douches, gym- en sportzalen.

2. Droog je handen en voeten altijd goed af.

3. Deel je schoenen niet met anderen.

4. Deel je handdoek niet met anderen.

5. Was hand- en theedoeken op minimaal 60 graden.

Zijn er verschillende wratten?

Er zijn verschillende soorten wratten, zoals de 'gewone' wrat en de 'voetwrat'. Heb jij een wrat en wil je weten wat voor wrat het is? Doe dan de handige test 'Wat voor wrat is dat'. Je krijgt snel een antwoord, en advies hoe je je wrat het beste kunt behandelen.

Is er een effectieve oplossing?

WratX biedt een effectieve oplossing om wratten te verwijderen, speciaal ontwikkeld voor het behandelen van wratten op handen, voeten en romp. WratX wordt direct opgenomen in de wrat, waardoor het werkt tot in de kern (de wortels). Hierdoor is WratX een alternatief voor bestaande wrattenbehandelingen. De aanstipmethode van WratX is precies en gemakkelijk. Extra fijn: Ben je niet tevreden over het product, dan krijg je het aankoopbedrag terug! WratX is voor € 19,95 (adviesprijs) verkrijgbaar bij de adviesdrogist, apotheek en via WratX.nl.

WratX is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing en bekijk de instructievideo op WratX.nl. WratX kan ook gebruikt worden bij kinderen onder de 4 jaar, maar overleg vóór behandeling eerst met een (huis)arts. KOAG/KAG-nr: 30-0314-0368

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden