Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Een wrat weghalen: hoe pak je dat het beste aan?

een-wrat-weghalen-hoe-pak-je-dat-het-beste-aan.jpg

Heb je last van een wrat op je huid en wil je deze graag (laten) weghalen? Dan heb je een aantal opties. Vaak verdwijnen wratjes vanzelf weer, maar als je er wat sneller van af wilt zijn, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

We vertellen je hoe wratjes ontstaan én welke opties er zijn om een wrat te verwijderen.

Wratten

Wratten zijn (meestal) goedaardige gezwelletjes die op de huid zitten. Ze komen heel vaak voor: vrijwel iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel eens mee te maken. Ze komen vooral voor op de handen en voeten, maar ze kunnen eigenlijk bijna overal op je lichaam wel voorkomen. Er zijn een groot aantal verschillende wratten, die net allemaal een andere vorm, oorzaak, plek en uiterlijk hebben. De meeste wratjes ontstaan door een virusinfectie, namelijk wanneer de huid in aanraking komt met het humaan papillomavirus (HPV). Elke keer dat je hiermee in contact komt, kun je een wrat krijgen. De één krijgt ze wel meteen, de ander niet: de reden daarvoor is (nog) niet bekend. HPV is een zeer besmettelijk virus wat je mede daardoor vrij gemakkelijk en op veel plekken kunt oplopen. Het voorkomen van wratten is daarom moeilijker dan je misschien zou denken.

Wrat weghalen

De meeste wratten verdwijnen binnen een paar maanden tot twee jaar na het ontstaan vanzelf. Meestal kun je dat zien aan de zwarte puntjes die er dan inkomen. Maar wil je dat proces wat versnellen, dan kun je ook een aantal dingen doen. Vooral als de wrat op een prominente plek zit, kun je ervoor kiezen om deze te laten weghalen, maar hoe doe je dat? In grote lijnen zijn er twee opties: de wrat zelf weghalen, of een arts vragen deze te verwijderen. Ga bij twijfel of iets een wrat is altijd naar een arts, net als bij wratten die van vorm of kleur veranderen, of wanneer deze rond de geslachtsdelen zitten.

Zelf een wrat weghalen

Het zelf weghalen van een wrat kun je doen met verschillende zelfzorgmiddelen die je bij de drogist of apotheek kunt kopen. Doe dit wel alleen wanneer de wrat niet op een gevoelige plek zit, bijvoorbeeld bij je oog of een geslachtsdeel. Een aantal opties die je kunt kopen in de winkel zijn middelen met salicylzuur (meestal 17 procent); middelen die de wrat bevriezen of middelen met andere werkzame stoffen die de wrat ‘verbranden’. Pas hier wel mee op: ze kunnen mogelijk brandwonden veroorzaken. Deze middeltjes zijn aanzienlijk minder sterk dan wat artsen gebruiken als ze een wrat weghalen, waardoor de kans groot is dat je alsnog een specialist moet bezoeken.

Wrat laten weghalen

Je kunt ook naar de huisarts gaan voor een behandeling, ook al is het ook voor hem of haar lastig om de wrat te verwijderen. Dat komt omdat het virus in het lichaam zit en met de behandeling niet altijd volledig aangepakt kan worden. De behandeling van een wrat geeft vaak meer klachten dan de wrat zelf; meestal wordt weghalen dan ook alleen aangeraden als er veel klachten zijn, schrijft Thuisarts.

Veel gebruikte behandelingen zijn:

  • Een recept met een sterke salicylzuurzalf, met veertig procent van dit zuur erin. Dat smeer je dagelijks op de wrat, waarna deze vanzelf zal verdwijnen. Wel kan dit tijdelijk voor huidirritatie zorgen.
  • De huisarts of assistente stipt de wrat aan met wat vloeibare stikstof, waardoor deze bevriest. Soms is het nodig om deze behandeling een aantal keer te herhalen voor de wrat verdwenen is. Als de behandeling na drie maanden niet aanslaat, werkt deze behandeling in dit geval niet.

In sommige gevallen kan de huisarts je doorsturen naar een dermatoloog voor verdere behandeling. Daarbij wordt een wrat bijvoorbeeld weggelepeld onder lokale verdoving. Meestal is de wrat echter na de eerste behandelingen al verdwenen of hoef je deze niet te laten weghalen, omdat het vanzelf verdwenen is.

Bron | Thuisarts, Huidarts
Beeld | Getty Images

Ook interessant