Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Wow: zó veel kilo suiker eten we per jaar (en zó kun je minderen)

Ook al denk je gezond bezig te zijn, ongemerkt krijgen we elke dag een hoop suiker binnen. Het zit zelfs in producten waarvan je het waarschijnlijk niet verwacht. Deze tips helpen je minderen.

40 kilo per jaar

Suiker duikt dus vaak op waar je het totaal niet verwacht. Wist je bijvoorbeeld dat er in vleeswaren, koffiecreamer en groenten uit blik ook suiker zit? In totaal krijgen we gemiddeld 28 suikerklontjes per dag binnen. Dat is maar liefst 40 kilo suiker per jaar – en 30% meer dan het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze organisatie adviseert vrouwen per dag niet meer dan 12,5 klontjes te consumeren. Voor mannen staat dit aantal op 15.

Nationale Suiker Challenge

“Bijna overal wordt suiker aan toegevoegd. We eten onszelf ziek en proberen met medicijnen de schade te beperken. Terwijl aanpassingen van onze leefgewoonten diverse ziekten als diabetes type 2 kunnen voorkomen.” Dat zegt prof. dr. Hanno Pijl, endocrinoloog en hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Het Diabetesfonds start daarom volgende week met de Nationale Suiker Challenge. Deelnemers zorgen daarbij dat ze een week lang geen toevoegde suikers binnenkrijgen. Met deze uitdaging hoopt het Diabetesfonds mensen meer bewust te maken van de ongemerkte suikers in ons dagelijkse dieet.

Wil jij minderen met suiker en volgende week meedoen aan de challenge? Dan hebben we alvast een paar handige tips.

Suiker in een product herkennen

Wanneer je bewust gaat letten op je suikerinname, is het handig om te weten dat suiker niet altijd als zodanig wordt vermeld op de verpakking van producten. Veel ingrediënten die eindigen op bijvoorbeeld -ide of -ose zijn suikers.

Gebruik verse producten

Veel kant-en-klaarproducten zoals dressings voor salades, soepen en sauzen uit blik bevatten suiker. Wil je minder suiker eten, maak dan je dressings, soepen en sauzen zelf.

Vermijd frisdranken, maar óók vruchtensappen

Het valt te verwachten dat zoete frisdranken veel suiker bevatten. Maar wist je dat ook vruchtensappen een belangrijke bron zijn van ons suikeroverschot? Een glas sinaasappelsap van 250 ml bevat bijvoorbeeld al meer dan 5 suikerklontjes.

Lees ook

Is honing gezonder dan suiker of niet?

Bronnen| Diabetes Fonds, Voedingscentrum

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden