'Mager rundergehakt bevat soms meer vet dan shoarma of spareribs’ Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wow: ‘Mager rundergehakt bevat soms meer vet dan shoarma of spareribs’

Als je (extra) mager rundergehakt koopt in de supermarkt, denk je waarschijnlijk dat je een bewuste keuze maakt en een mager stukje vlees op tafel zet ‘s avonds. Dat blijkt echter lang niet altijd waar te zijn, laat een steekproef van de Consumentenbond zien. Er zit soms zó veel vet in, dat het percentage hoger ligt dan bij bijvoorbeeld shoarma of spareribs.

De vetpercentages van (extra) mager rundergehakt in de Nederlandse supermartken lopen flink uitéén, met percentages tussen de acht en vijftien procent. En dat is meer vet dan volgens de Europese richtlijnen in mager rundvlees mag zitten.

Meer dan vijftien procent vet in mager gehakt

De Consumentenbond deed een steekproef en onderzocht daarbij 62 gehaktvarianten, van twaalf verschillende supermarktketens. Van die ruim zestig pakjes gehakt, bleken er slechts vijf te zijn die minder dan tien procent vet bevatten. Dat gaat om Lebon mager gehakt van het rund (te koop bij Ekoplaza en Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en het magere rundergehakt van Spar.

Aan de andere kant troffen ze ook meerdere varianten die meer dan vijftien procent vet bevatten, terwijl ze wél het label ‘mager’ of zelfs ‘extra mager’ dragen. Dat is meer dan wettelijk toegestaan is, in zowel Nederland als Europa. Na navraag bij de supermarkten, claimen deze volgens de Consumentenbond dat het gaat om de etiketten van die varianten die niet kloppen. Het vlees zou een lager vetpercentage hebben dan op de verpakking staan. Om welke merken dit gaat, heeft de Consumentenbond niet bekendgemaakt.

Richtlijnen voor gehakt

Er is namelijk een Europese richtlijn voor mager gehakt rundvlees: dat mag maximaal zeven procent vet bevatten. Maar de Nederlandse Warenwet is net wat anders: deze maakt namelijk onderscheid tussen ‘gehakt rundvlees’ en ‘gehakt’. Als een product bestaat uit puur gehakt vlees, valt het in de eerste categorie: gehakt rundvlees dus. Maar wanneer aan dat gehakte vlees nog iets toegevoegd is, denk aan water of een aroma, dan wordt het gehakt genoemd. En wanneer het gehakt gemaakt van rundvlees is, mag het maximaal vijftien procent vet bevatten: een stuk meer dus. Maar ook aan die eisen voldoet dus niet alle pakjes rundergehakt in de winkel.

Vetter dan spareribs of shoarmavlees

Mager of extra mager rundergehakt is momenteel soms vetter dan half-om-half gehakt, of bevat meer vet dan shoarmavlees of spareribs. De term (extra) mager zet mensen daarbij dus op het verkeerde been, waar volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, iets aan gedaan moet worden.

“Al in 2017 constateerde de Consumentenbond dat (extra) mager gehakt uit de supermarkt niet bepaald mager is", zet Molenaar. “We pleitten toen voor een maximum vetgehalte van tien procent voor mager rundergehakt. Helaas zien we nog geen verbetering.” Vandaar dat de Bond nu opnieuw een oproep doet, voor strengere richtlijnen.

Bron | Consumentenbond

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden