Worden we minder ziek van de omikronvariant? Microbiologen aan het woord Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Worden we minder ziek van de omikronvariant? Microbiologen aan het woord

Veel mensen die besmet raken met de omikronvariant van het virus, lijken minder ziek te worden. Maar is dat ook echt zo? Britse wetenschappers denken nu het antwoord te hebben.

Volgens OMT-lid Marc Bonten gaat het om ‘de meest betrouwbare informatie tot nu toe’.

Minder ziek door de omikronvariant? Britse wetenschappers geven antwoord

Hoewel de omikronvariant van het coronavirus vliegensvlug oprukt, lijken de ziekteverschijnselen na besmetting minder erg te zijn dan bij een besmetting met zijn voorganger, de deltavariant. Een grootschalige studie uit het Verenigd Koninkrijk bevestigt dat nu: volgens het Imperial College is de kans 40 tot 45 procent kleiner om in het ziekenhuis te belanden na een besmetting met omikron, dan na een besmetting met delta. Hiervoor vergeleken de Britse onderzoekers 56.000 besmettingen met omikron met 269.000 deltabesmettingen. Hoewel de onderzoekers het zelf nog een schatting noemen, gaat het volgens OMT-lid Marc Bonten om zeer betrouwbare informatie.

Lees ook
Goede vraag: hoe betrouwbaar is een zelftest bij de omikronvariant?

Omikron bij jongeren

Wel is er volgens viroloog Bert Niesters een kanttekening bij het onderzoek te plaatsen: vooral jongeren worden momenteel door de omikronvariant besmet, en zij worden sowieso al minder snel ernstig ziek door het virus. Dat vertelt Niesters aan NOS. Als de omikronvariant straks ook onder oudere mensen rondgaat kan het alsnog reden tot zorg zijn, meldt hij. Zeker omdat deze omikronvariant bewezen sneller verspreidt dan de deltavariant. Op deze manier kan de variant alsnog een toename van ziekenhuisopnames betekenen -ondanks het nieuws dat we er over het algemeen minder ziek van worden.

Minder ziek door omikronvariant: Nederlands versus Verenigd Koninkrijk

Hoewel de Britse onderzoekers enkel keken naar besmettingen in het Verenigd Koninkrijk, zijn de cijfers volgens OMT-lid Bronnen goed te vergelijken met de situatie in Nederland. ‘Bijvoorbeeld de leeftijdsopbouw van de bevolking, hoe de gezondheidszorg georganiseerd is en de vaccinatiegraad.’

Beeld | Getty Images
Bron | NOS

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden