Margriet logo
Worden tandartskosten gedekt? Zo zit dat Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Worden tandartskosten gedekt door de zorgverzekering? Zo zit dat

Wat is er allemaal waar, of juist niet, over de zorgverzekering? Handig om te weten, want met de juiste kennis kun je de beste verzekering kiezen. Hoe zit het bijvoorbeeld met tandartskosten? Worden deze gedekt voor de basisverzekering?

Zitten tandartskosten in de basisverzekering?

Independer zorgexpert Mirjam Prins vertelt: “De normale jaarlijkse tandartscontroles worden nooit vergoed door de basisverzekering. Heb je geen aanvullende tandartsverzekering? Dan krijg je dus na afloop een rekening van de tandarts die je zelf moet betalen. Verwacht je dit niet, dan kan dat nogal vervelend zijn.”

Goed om te weten: de tandarts moet voor behandelingen boven de 250 euro altijd een offerte sturen. Is er bijzondere tandheelkunde nodig, dan worden de kosten in sommige gevallen wél door de basisverzekering vergoed. Bijvoorbeeld omdat je door een ernstige aandoening je gebit niet goed kunt gebruiken, zoals door een ontwikkelingsstoornis of lichamelijke aandoening.

Aanvullende tandartsverzekering

Je kunt een aanvullende verzekering afsluiten voor tandartskosten. De dekking van de verschillende pakketten verschilt van 250 euro tot wel 1000 euro. Kies je voor een dekking van 750 euro of hoger? Houd dan rekening met medische selectie. Je moet dan een aantal vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld hoeveel tandartskosten je volgend jaar verwacht te maken. Zijn dit hoge kosten? Dan kan het zijn dat de verzekeraar je weigert.

“Word je geweigerd? Dan moet de verzekeraar je wel een alternatief pakket bieden. Dan ben je voor een lager bedrag verzekerd, maar betaal je ook een lagere premie. Had je afgelopen jaar al een tandartsdekking van 500 euro of meer? In dat geval is de kans groter dat de verzekeraar je gewoon accepteert.”

Aanvullend pakket: slim of niet?

Of een aanvullende tandartsverzekering slim is, ligt helemaal aan jouw situatie. Ga bij jezelf eens na: heb je veel gebitsproblemen, of blijft het voor jou bij twee tandartscontroles per jaar? Als je nooit gaatjes of andere problemen hebt, is een aanvullende dekking waarschijnlijk duurder dan wanneer je de tandartsrekening gewoon zelf betaalt. Ga je meerdere keren per jaar naar de mondhygiënist, of heb je vaak gaatjes? Dan kan een tandartsverzekering voor jou wel de moeite waard zijn.

Tandartsbezoek voor kinderen gratis

Tandartscontroles voor volwassenen zitten niet in de basisverzekering. Daardoor heerst er het misverstand dat mondzorg voor kinderen ook niet wordt vergoed. Uit angst voor de rekening nemen veel ouders hun kinderen niet mee naar de tandarts, terwijl dit wel heel belangrijk is. Slechte tandzorg op jonge leeftijd kan later voor grotere gebitsproblemen zorgen. Daarom is het goed om te weten dat kinderen tot 18 jaar gratis zijn verzekerd voor een bezoek aan de tandarts.

Nynke KooyGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden