Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Moeten we ons voorbereiden op heftigere hooikoortsklachten?

heftigere-hooikoortsklachten.jpg

Traanogen, een snotneus en een hoop niesbuien: mensen die last hebben van hooikoorts weten hoe vervelend deze pollenallergie kan zijn. Voor hen is er helaas geen goed nieuws, als we Brits onderzoek van de University of East Anglia moeten geloven. Hooikoortsklachten zouden de komende jaren erger worden. En ook zij die nu nog nergens last van hebben moeten zich erop gaan voorbereiden, zo luidt de waarschuwing van de wetenschappers.

Hoewel de meesten van ons blij zijn als alles weer in bloei staat, kunnen mensen met hooikoorts alleen maar denken aan de gevolgen voor hun allergie. En het wordt erger, grotendeels te wijten aan de klimaatverandering. “Dit is het eerste onderzoek dat in kaart brengt welke gevolgen klimaatverandering kan hebben op een pollenallergie,” aldus onderzoeker Iain Lake.

Verschillende seizoenen

Hooikoorts is een allergie die veel voorkomt en waar je op meerdere momenten van het jaar last van kunt krijgen. In de lente, bijvoorbeeld, wanneer pollen van bomen vrijkomen. Maar ook later in het jaar (eind van de lente en begin van de zomer) door pollen van grassen. Nog later kunnen de pollen van planten uit het geslacht Ambrosia je parten spelen– die komen vrij aan het eind van de herfst.

Miljoenen pollen

Tijdens het onderzoek lag de focus vooral op de pollen van de plant Ambrosia Artemisiifolia (Alsemambrosia), waarvan elk exemplaar er per seizoen rond een miljoen kan afgeven. Van deze plant werden onder meer de productie en de verspreiding onder de loep genomen. Wat blijkt? Mede door de klimaatverandering zou het aantal mensen met last van hooikoorts door Ambrosia de komende 35 jaar meer dan verdubbelen. “Ons onderzoek laat zien dat een allergie voor de pollen van Alsemambrosia een veelvoorkomend gezondheidsprobleem in Europa zal worden en ook zal gaan voorkomen in gebieden waar dat nu nog ongebruikelijk is,” legt Lake uit. Dit zou enerzijds komen doordat het een plant is die zijn leefgebied in een snel tempo kan uitbreiden en anderzijds doordat ook de concentratie pollen hoger wordt.

Daarnaast zou het pollenseizoen volgens de onderzoekers geleidelijk aan langer gaan duren. “In Frankrijk en het noordwesten van Italië zul je ze al vroeger in het seizoen in de lucht aantreffen: van midden juli tot midden augustus. Onze voorspellingen suggereren dat de pollen in het grootste deel van Europa van midden september tot midden oktober te vinden zullen zijn.”

Eén plantensoort

Wel maakt het team duidelijk dat hun onderzoek is toegespitst op één plantensoort. “Waarschijnlijk zullen tal van andere soorten die pollen produceren ook door klimaatverandering worden beïnvloed,” stellen de onderzoekers. Of dat ook gevolgen heeft voor hooikoorts, moet verder onderzoek uitwijzen.

Bron | scientias.nl, glamour.nl
Beeld | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Zo verwijder je die vervelende krassen op je zonnebril.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant