Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Word jij regelmatig wakker met hoofdpijn? Dít kan de oorzaak zijn

hoofdpijn-wakker.jpg

Niets is zo vervelend als wakker worden met bonkende hoofdpijn. Maar wat betekent het eigenlijk als dat je regelmatig overkomt? En wat kun je ertegen doen?

Eén van de meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn bij het wakker worden is een verkeerde slaaphouding. Maar er zijn ook andere factoren die een invloed kunnen hebben.

Wakker met hoofdpijn

Als je regelmatig wakker wordt met hoofdpijn, is de kans erg groot dat het aan je slaaphouding ligt. Vooral als jij iemand bent die ’s nachts niet veel beweegt, is de kans groot dat je ’s ochtends last hebt van een bonkend hoofd. Je lichaam – en dus al je spieren en zenuwen – hebben dan urenlang in dezelfde houding gelegen, waar ze niet blij mee zijn. Vooral déze houdingen kunnen voor problemen zorgen:

Foetushouding

Lig je het liefst op je zij met je knieën opgetrokken, bíjna tot aan je kin? Dan is de kans groot dat het feit dat jij wakker wordt met hoofdpijn hiermee te maken heeft. In deze houding komt er namelijk te veel druk op je nek en ruggengraat te staan, omdat die lichaamsdelen niet in dezelfde lijn liggen. Daardoor krijg je sneller last van spanningshoofdpijn, vooral in de ochtend. Is dit echt de enige manier waarop je lekker slaapt? Dan kun je hoofdpijn proberen te verhelpen door een kussen tussen je benen te leggen, zodat je heupen iets hoger liggen en de druk op je nek en ruggengraat afneemt.

Op je buik

Ook het slapen op je buik is niet verstandig als je vaak wakker wordt met hoofdpijn. In een buikpositie liggen je hoofd en nek eigenlijk op een onnatuurlijke manier op je kussen, omdat je rug in een ongemakkelijke kronkel ligt. Lange tijd op je buik liggen kan dus zéker ook een oorzaak zijn van jouw ochtendhoofdpijn.

Arm over je hoofd

Slaap je het liefst met je arm op je voorhoofd, of leg jij je hoofd graag in de holte van je elleboog? Ook dat is niet handig als je last hebt van hoofdpijn na het wakker worden. Deze houdingen zorgen er namelijk voor dat je zenuwen geprikkeld worden, en mogelijk raakt je bloedcirculatie ook een beetje afgekneld, wat voor hoofdpijn kan zorgen.

Lees ook: De meest voorkomende oorzaken van hoofdpijn (en dít kun je doen)

Andere oorzaken

Hoewel je slaaphouding vaak de boosdoener is, zijn er ook andere dingen die er voor kunnen zorgen dat jij wakker wordt met knallende hoofdpijn.

Niet genoeg water

Natuurlijk kan een kater -na een avondje stappen- er voor zorgen dat jij je niet zo top fit voelt, maar díe oorzaak kende je waarschijnlijk al wel. Maar wist je ook dat je, als je niet voldoende drinkt, last kunt krijgen van pijn in je hoofd? Een tekort aan vocht in je lichaam kan dus ook de veroorzaker zijn. Misschien drink je ’s avonds minder zodat je in de nacht niet hoeft te plassen, maar dat blijkt dus niet echt verstandig.

Let op wat je eet

Heb je niet al te lang voordat je naar bed ging kaas, rode wijn, chocolade of citrusvruchten gehad? Deze voedingsmiddelen worden in verband gebracht met hoofdpijn. Omdat je er niet onmiddellijk hoofdpijn van krijgt, is het belangrijk om bij te houden wat je op een dag eet én of je de volgende dag wakker wordt met hoofdpijn

Check je hoofdkussen

Ook je hoofdkussen kan voor flink wat hoofdpijn zorgen, meestal doordat je nek continu gespannen is. Check dus goed of deze nog wel past bij jouw slaaphouding en of je kussen niet te slap of te plat geworden is.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Gezondheid & Co, Slaapinfo
Foto | iStock

Ook interessant