Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Word je verkouden van kou?

droge-handen-dit-is-het-beste-moment-om-handcreme-op-te-smeren.jpg

Niet waar, dachten wetenschappers lang. Maar grootmoeders advies dat je niet op de tocht moet staan als je niet verkouden wilt worden, blijkt toch zo gek nog niet.

In de winter worden veel meer mensen verkouden dan in de zomer, dus dan moet dat wel iets met het weer te maken hebben, toch? Niet waar, zeiden wetenschappers lang. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, niet door koud weer. Uit allerlei onderzoeken blijkt ook niet dat verkoudheidsvirussen sneller of beter groeien als het koud is, zo lezen we in nrc.next.

Verkouden door koude slijmvliezen

Maar er zijn wel ándere factoren die kunnen verklaren waarom we bij koud weer vaker verkouden zijn. Zo zijn onze slijmvliezen bij kou slechter doorbloed. Hierdoor krijgt het bloed minder kans om naar de neus en keel te stromen, waardoor onze weerstand daalt en virussen makkelijker hun gang kunnen gaan. Wie dus even op de tocht staat, loopt dus wel degelijk een groter risico om ‘kou te vatten’.

Hatsjoe!

De kans dat je al zo’n verkoudheidsvirus te pakken hebt zonder dat je ’t doorhebt, is trouwens best groot. Je kunt namelijk virusdrager zijn zonder dat je een hinderlijke loopneus hebt. Daarom is het altijd belangrijk om je hand, maar liever nog een zakdoek, voor je mond te houden als je moet niezen. Je kunt anderen infecteren met een potentiële loopneus, ook al heb je zelf nergens last van.

Meer tips bij verkoudheid

Wat helpt tegen kriebelhoest?

Neus snuiten of ophalen: wat is beter?

5 tips bij verkoudheid

 

Ook interessant