Word je minder snel ziek door koud te douchen? Dit zegt de wetenschap Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Word je minder snel ziek door koud te douchen? Dit zegt de wetenschap

Een warme douche mag dan wel ontspannend zijn, toch kun je volgens onderzoek wellicht beter iedere ochtend onder een koude douche (rond de 10 of 12 graden) stappen. Koud douchen kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Nieuwsgierig welke het zijn?

Het zal even wennen zijn, een douche van zo’n 12 graden in plaats van zo’n 38 graden. Maar het zou wellicht ook voor jou z’n vruchten kunnen afwerpen voor je gezondheid.

Minder (vaak) ziek door koud douchen

Als je een koude douche neemt, moet je lichaam extra hard werken om zijn normale lichaamstemperatuur te behouden. Hierdoor wordt ook je immuunsysteem geprikkeld, en dat kan je algemene gezondheid weer een boost geven. Dit blijkt ook uit Nederlands onderzoek uit 2015 onder 3018 deelnemers tussen de 18 en 65 jaar jaar. De groep die een maand lang elke dag een koude douche nam, meldde zich 29 procent minder vaak ziek op werk dan de groep die een warme douche nam. Ze waren niet minder vaak ziek, maar wel minder erg: “Het aantal dagen dat ze zich ziek voelden, was gelijk. Maar ze voelden zich wel fitter en hun energieniveau was doorgaans hoger. Daardoor konden ze toch werken”, legt arts-onderzoeker Geert Buijze van het AMC uit aan Quest. Dertig seconden onder de koude douche was overigens al genoeg.

Nadelen van koud douchen

Kanttekening van dit onderzoek is dat er alleen gezonde deelnemers meededen. Je moet bijvoorbeeld wel oppassen als je hartproblemen hebt. De ‘klap’ die de koude douche geeft, kan dan namelijk risicovol zijn. Overleg het dus eerst even met je (huis)arts. Daarbij kan douchen juist een heerlijke vorm van ontspanning zijn. En onder een koude douche is ontspannen nou niet echt makkelijk. Verkleumen van de kou is natuurlijk ook niet de bedoeling.

Lees ook:
Déze 5 dingen kun je beter nooit in de douche bewaren

Nog meer voordelen van koud douchen

Vetverbranding

Er zijn twee soorten vetweefsel aanwezig in het menselijk lichaam: univacuolair (wit) vetweefsel en plurivacuolair (bruin) vetweefsel. Wit vet is slecht vet en ontstaat als we meer calorieën consumeren dan ons lichaam nodig heeft om te functioneren. Deze calorieën worden niet omgezet in energie en opgeslagen als vet. Bruin vet is juist goed vetweefsel en zet energie om in warmte door de verbranding van calorieën en wit vet. Dit proces wordt gestimuleerd door een koude douche, omdat het lichaam dan extra hard moet werken om het lichaam warm te houden.

Bloedcirculatie

Door een koude douche verlaagt de temperatuur van de huid en de spieren. Dit leidt tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de bloeddruk wordt verhoogd en het bloed sneller door de aderen gepompt moet worden. Hierdoor worden meteen je bloedvaten getraind en versterkt. Als je een warme douche neemt, verwijden de bloedvaten juist en neemt de bloeddruk af. De bloedvaten verslappen dan. Ook sporters nemen vaak een ijsbad of een koude douche. Door de vernauwing van de bloedvaten, voelen zij minder (spier)pijn na een intensieve training.

Alerter

Veel mensen worstelen ’s ochtends met een suf gevoel als ze uit bed komen. Wil je de dag goed beginnen, neem dan meteen een koude douche. In eerste instantie reageer je geschokt op de kou – denk aan je ademhaling die eventjes stopt – omdat je lichaam probeert warm te blijven. Je hartslag verhoogt, wat erin resulteert dat je bloed sneller gaat stromen. Daardoor ben je alerter en kun je beter nadenken.

Huid en haar

Ook is koud douchen goed voor je huid en haar. Warm water droogt de huid uit en zorgt voor verslapping, terwijl de huid juist strakker en gezonder wordt van koud water. Dit komt doordat de bloedcirculatie toeneemt, ook gunstig tegen cellulitis. Koud water is tevens beter voor je haarstructuur. Het zet automatisch de haarschubben dicht waardoor het haar er minder dof en pluizig uitziet. Nadeel is wel dat je haar niet goed ontvet. Daarom is lauwwarm het beste om je haar mee te wassen.

Durf jij het aan, iedere ochtend een koude douche?

Bron | Quest
Beeld | Getty

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden