Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Word je dik van antidepressiva?

pijnstillers.png

Je hoort vaak dat je dik kunt worden van antidepressiva. Maar komt dat echt door de pillen of doordat je door je sombere stemming maar moeilijk van de bank afkomt?

Volgens onderzoekers van het VUmc in Amsterdam komt het waarschijnlijk toch echt door dat laatste. Uit eerdere onderzoeken bleek wel dat mensen dikker worden als ze antidepressiva slikken, maar in hoeverre dat daadwerkelijk aan de medicatie lag, was niet duidelijk.

Ook dikker zonder pillen

Om dat helder te krijgen volgden de onderzoekers twee jaar lang meer dan 2.500 depressieve en gezonde mensen. Daaruit kwam naar voren dat mensen met een depressie een grotere kans hebben om aan te komen dan gezonde mensen, maar dat antidepressiva daarin geen rol spelen. Patiënten die geen antidepressiva slikten, hadden namelijk evenveel kans op gewichtstoename als patiënten die de pillen wél gebruikten.

Invloed vitamines en visolie op stemming

De wetenschappers willen nu verder onderzoeken of gezonde voeding en vitaminepillen onze stemming kunnen verbeteren. Voor hun mooDFOOD-onderzoek, dat in september 2016 start, zoeken zij nog deelnemers. Meedoen? Dit zijn de voorwaarden:

  • Je woont in of rond Amsterdam, zodat je bijeenkomsten voor de leefstijlcoaching kunt bijwonen
  • Je bent tussen de 18 en 75 jaar
  • Je hebt overgewicht (een body mass index – BMI – tussen de 25 en 40)
  • Je voelt je weleens somber

Ook interessant