Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Woon je op deze plek? Dan loop je meer risico op overgewicht

dieet-niet-werkt.jpg

De plek waar je woont bepaalt hoeveel risico je loopt op overgewicht. Althans, dat stellen onderzoekers van het Imperial College in London. Je zou misschien denken dat mensen die in de stad wonen, en omgeven worden door fastfoodketens sneller te zwaar zijn. Maar het tegendeel is waar.

Vooral plattelandsbewoners lopen het meeste risico op zwaarlijvigheid.

Analyse uit 2000 studies

Volgens de wetenschappers is de wereldwijde toename aan mensen met overgewicht vooral te wijten aan het feit dat veel mensen in minder bevolkte gebieden steeds dikker worden. De onderzoekers analyseerden gegevens uit tweeduizend studies tussen 1985 en 2017. Hierbij waren in totaal 112 miljoen volwassen mensen betrokken. Eerst werd bekeken hoeveel mensen in die periode in steden zijn gaan wonen en hoeveel in kleine dorpen. Daarnaast werd het BMI (body mass index) van stedelijke bewoners vergeleken met hetzelfde cijfer bij plattelandsbewoners.

De BMI wordt berekend door het gewicht in kilo’s te delen door het kwadraat van de lichaamslengte in meters. Wanneer dit cijfer boven de 25 uit komt, is er sprake van overgewicht. Tussen de 30 en de 34,9 is er sprake van obesitas en boven de 35 wordt gesproken van ernstige obesitas.

Verrassend resultaat

Uit de cijfers bleek dat de bevolking in de grote steden gedurende onderzoeksperiode was toegenomen met 14%. De onderzoekers dachten in eerste instantie dat ook de toename van het wereldwijde BMI daaraan te wijten was. Maar niets bleek minder waar. Meer dan vijftig procent van de wereldwijde toename in de BMI sinds 1985 komt door een stijging in het BMI van mensen die op het platteland wonen. In sommige landen met een laag of middeninkomen was dit zelfs tachtig procent.

Oorzaken

Volgens de onderzoekers is dit vooral te wijten aan het feit dat het voor mensen met een laag inkomen makkelijker is om goedkoper fabrieksvoedsel te kopen. Ondervoeding maakt in deze gebieden eerder plaats voor slechte voeding. De toename van obesitas in rijkere landen wordt volgens de wetenschappers veroorzaakt doordat mensen in die gebieden een grotere achterstand daar op het gebied van onderwijs en inkomen, in vergelijking tot stedelijke gebieden. Daarnaast beschikken zij volgens de onderzoekers minder vaak over sportfaciliteiten.

Lees ook
Zwanger worden? Waarom je eerst je gewicht moet checken

Bron| Nature
Beeld| iStock

Ook interessant