Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deze middeltjes geven verlichting wanneer je last hebt van netelroos

wondermiddel-tegen-netelroos-nodig-probeer-deze-middeltjes-eens.jpg

Jeuk is erger dan pijn. Dat gezegde heb je vast al eens gehoord en kun je waarschijnlijk beamen als je last hebt van netelroos, een huidaandoening die voorkomt bij maar liefst 20 procent van de bevolking.

Welke middelen (die je vermoedelijk al thuis hebt) helpen tegen netelroos?

Netelroos

Netelroos is een huiduitslag die ontstaat door een overgevoeligheidsreactie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de huid geprikkeld wordt door dingen waar je allergisch voor bent, maar ook na het eten van bepaalde voedingsmiddelen of gebruik van bepaalde medicijnen zoals antibiotica. Ook weersveranderingen, overgevoeligheid voor zon of psychische factoren als drukte en spanning, kunnen de oorzaak zijn van het ontstaan van netelroos.

Zo herken je netelroos

Netelroos lijkt een beetje op de plekken die ontstaan wanneer je huid in aanraking is geweest met brandnetels. Er ontstaan lichtroze, gezwollen vlekken op de huid, die ook wel galbulten worden genoemd. De plekken jeuken zoals gezegd verschrikkelijk, maar ze zijn meestal ongevaarlijk. Veel mensen hebben er ’s nachts veel last van, wat kan leiden tot een verstoorde nachtrust. Bij ernstige aanvallen kan het ook samengaan met vermoeidheid, zweten, koude rillingen of gewrichtspijnen.

Verkoeling kan helpen

Wanneer je last hebt van netelroos kun je – hoe moeilijk ook – beter proberen zo min mogelijk te krabben. Wanneer je de geïrriteerde huid aanraakt, zal het kriebelende gevoel namelijk alleen maar verergeren. Ook alchohol, aspirine, stress en hitte kunnen de uitslag verergeren. Een lauwe douche kan helpen om de huid wat verkoeling te geven. Eventueel kun je de huid ook deppen met een natte doek en een scheutje azijn. Netelroos kan ineens opzetten, maar kan ook binnen een aantal uren weer verdwijnen. Soms kan het enkele dagen of weken duren tot de huiduitslag weg is.

Natuurlijke middeltjes

Medicatie tegen netelroos verschilt per persoon omdat eerst duidelijk moet worden waar de huidirritatie door ontstaat. De meeste patiënten hebben veel baat bij crèmes die aloë vera bevatten, omdat deze plantensoort een verkoelende werking heeft op de huid. Wanneer je vermoedt dat een allergische reactie de oorzaak is van de netelroos, kun je bij je huisarts eventueel een allergietest laten doen. Wanneer blijkt dat de huidirritatie wordt veroorzaakt door een allergie, kan hij je antihistaminica voorschrijven om herhaling van de klachten te voorkomen. Daarnaast staat kamille bekend als een effectief kruid bij het verzachten van jeuk die wordt veroorzaakt door een allergische reactie.

Lees ook
Willen die puistjes op je rug maar niet weg? Dít kun je ertegen doen

Bron | Huidfonds, UMC Utrecht, Gezonder Leven
Beeld | iStock

Ook interessant