Wonderdrank of gewoon lekker: hoe gezond is groene thee?
Groene thee wordt regelmatig geprezen voor alle gezondheidsvoordelen die de drank zou hebben. Het zou bijvoorbeeld helpen bij het afvallen, je bloeddruk verlagen en ontstekingsremmende stoffen bevatten. Maar is groene thee écht zo gezond?
Ook beantwoorden we de vraag hoeveel van de thee je dagelijks mag drinken en kijken we naar de nadelen van groene thee.
Groene thee
Groene thee komt van oorsprong uit China, waar het al eeuwenlang gedronken wordt. Sterker nog: het zou de oudste theesoort ter wereld zijn. Net als zwarte thee wordt groene thee gemaakt van de bladeren van de theeplant; alleen worden ze bij groene thee op een andere manier verwerkt. Na het plukken van de bladeren van de theeplant worden ze gedroogd, waardoor ze gaan fermenteren. Bij groene thee wordt dit maar heel kort gedaan, waardoor deze de groene kleur behoudt én er meer antioxidanten in het blad blijven zitten. Groene thee bevat dus meer antioxidanten dan bijvoorbeeld zwarte thee. En die antioxidanten zijn heel goed voor ons lichaam, blijkt uit verschillende onderzoeken. Veel van de redenen waarom groene thee als zo gezond gezien wordt, ontstaan dan ook door dit stofje.
Antioxidanten en kanker
Die antioxidanten die groene thee zo gezond maken, zouden onder andere helpen bij het voorkomen van sommige soorten kanker. Er zijn meerdere studies die aantonen dat het regelmatig drinken van groene thee de kans op borstkanker verkleint, en ook de kans op maag- en darmkanker zou door de zogenaamde polyfenolen afnemen. Toch is het niet zo simpel om dat te zeggen: hoewel de antioxidanten natuurlijk geen kwaad kunnen, is de kans dat het écht een verschil maakt als je thee drinkt maar klein. Een gezonde levensstijl – mét voldoende groenten en fruit, want ook dat zijn bronnen van polyfenolen – is volgens specialisten véél belangrijker.
Lagere bloeddruk en cholesterol
Er zijn verschillende onderzoeken die aangeven dat groene thee zeker gezond is als het gaat om een te hoge bloeddruk. Drie koppen groene thee per dag zou op langere termijn zorgen voor een stuk lagere bloeddruk. Daarmee verkleint groene thee dus de kans op hart- en vaatziekten, stelt ook het Voedingscentrum. Zij geven aan dat er ook ‘grote bewijskracht’ is dat groene thee het LDL-cholesterol verlaagt. LDL-cholesterol is het ‘slechte cholesterol, wat de kans op hart- en vaataandoeningen aanzienlijk kan vergroten.
Groene thee en afvallen
Ook wordt groene thee vaak gezien als een boost voor de stofwisseling, waardoor je meer vet zou verbranden en dus afvalt. Toch is daar nog wat twijfel over. Hoewel cafeïne voor een stimulerend effect zorgt en je daardoor wat meer calorieën verbrandt, is het onduidelijk hoe het precies zit met groene thee. Een onderzoek uit 2013 suggereert dat het drinken van 4 kopjes groene thee per dag kan helpen je lichaamsgewicht flink te laten dalen. Maar andere onderzoekers zijn wat kritischer. Alleen groene thee drinken zal er volgens hen nooit voor zorgen dat je gewicht verliest: daarvoor is echt meer nodig. Wel is het drinken van groene thee als vervanger van calorierijke drankjes verstandig wanneer je wat kilo’s kwijt wilt, maar dat komt simpelweg omdat je minder suikers en calorieën binnenkrijgt.
Nadelen groene thee
Nu we alle gezondheidsvoordelen besproken hebben, moeten we ook even kijken naar de nadelen. Hoewel groene thee in principe hartstikke gezond is, kunnen sommige mensen het beter niet te vaak drinken, of het beter bij maar één kopje houden. Zo zit er in groene thee cafeïne. Een stuk minder dan in koffie of een energiedrankje, maar toch kun je ook door groene thee klachten krijgen als je gevoelig bent voor deze stof. Sommige mensen die niet goed tegen cafeïne kunnen, slapen bijvoorbeeld slechter na het drinken van groene thee, of krijgen maagpijn of darmproblemen.
Bloedverdunners
Als je bloedverdunners slikt moet je ook uitkijken met grotere hoeveelheden groene thee. Omdat thee ook een bloedverdunnend effect heeft, kan dit dubbelop zijn met de medicatie en tot problemen leiden. Twijfel je of je met je medicatie groene thee mag drinken? Kijk dan in de bijsluiter of neem contact op met de apotheker of huisarts.
Darmproblemen
Een kopje thee als je last hebt van buikpijn kan heel slim zijn, maar dan kun je beter niet voor groene thee gaan. Hoe gezond groene thee ook is; echt goed voor je darmen is het niet altijd. Als je last hebt van het prikkelbare darm syndroom kan groene thee namelijk een trigger zijn, waardoor de klachten juist verergeren. Bij darmklachten kun je beter gaan voor een kruidenthee, zoals pepermunt- of kamillethee.
Vijf koppen per dag
Een paar koppen groene thee per dag is dus hartstikke gezond: de drank bevat geen calorieën, geen suikers, maar wél stoffen die je bloeddruk en slechte cholesterol verlagen. Daarmee kan het helpen bij gewichtsverlies én verlaagt groene thee de kans op hart- en vaatziekten. Omdat groene thee een drank met cafeïne is, kun je beter veel meer dan vijf koppen per dag drinken. Op die manier krijg je wél de voordelen van groene thee, maar niet te maken met de nadelen van de warme drank.
Bron | Good Housekeeping, Healthline, Voedingscentrum, Pickwick
Beeld | Getty Images