Margriet logo
Witte vlekjes op tong Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Witte vlekken op je tong? Dit zegt het over je gezondheid

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar je tong kan veel verrassende dingen over je gezondheid vertellen. Heb je last van witte vlekjes op je tong? Dan is het misschien tijd om een afspraak te maken bij je tandarts.

Een goede mondverzorging stopt niet bij het poetsen van je tanden. Ook een schone tong is van groot belang.

Witte vlekken op je tong

Ben je je tanden aan het poetsen en zie je opeens een wit vlekje op je tong? Dan is het volgens Tricia Quartey-Sagaille, tandarts en woordvoerder van de American Dental Association, verstandig om een afspraak te maken bij de tandarts. “Sommige witte vlekken kun je weg wrijven, maar dat betekent niet dat ze voorgoed verdwenen zijn. Het kan een schimmel zijn,” legt ze uit. “Dit kan bijvoorbeeld een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen of een contactirritatie zijn.”

Controle tandarts

Quartey-Sagaille stelt dat het belangrijk is om naar de tandarts te gaan als je iets ziet in je mond dat er eerst niet was. “Als je nieuwe of ongebruikelijke plekken op de mond, tong of lippen laat onderzoeken door een tandarts, kunnen ernstige problemen, zoals mondkanker, worden uitgesloten of vroegtijdig worden opgespoord. Hierdoor is de behandeling vaak effectiever.” Quartey-Sagaille voegt eraan toe dat het beter is om naar de tandarts te gaan en te beseffen dat het een onschuldig plekje is dat er altijd al is geweest, dan het bezoek uit te stellen en iets te missen dat behandeling nodig zou kunnen hebben.

Goed tandenpoetsen

Sommige plekken kunnen verdwijnen als je je tanden beter poetst. Je tandarts kan je instructies geven om je poets- en flossroutines te verbeteren als hij of zij het probleem kan zien. “Een goede hygiëne is de oplossing voor veel zaken, met name dingen gerelateerd aan schimmel. Twee keer per dag twee minuten poetsen, dagelijks flossen, een mondspoeling en een gezond dieet met fruit en groenten kunnen infecties in de mond helpen voorkomen,” aldus Quartey-Sagaille.

Wanneer naar de tandarts?

Heb je pijn of moeite met praten door de witte vlekken op je tong? Wacht dan niet langer en maak meteen een afspraak bij de tandarts. “Witte vlekken op de tong zijn vaak een teken van een infectie die behandeling nodig heeft. Een tandarts kan je een behandelplan geven om de infectie op te ruimen. Het kan bijvoorbeeld een antischimmel mondwater op recept zijn.”

Quartey-Sagaille stelt dat witte vlekken ook kunnen ontstaan na irritatie. Denk bijvoorbeeld aan het bijten op je tong of nadat je je tong hebt verbrand. “Dit geneest vaak vanzelf, maar je tandarts kan medicijnen geven om het proces te ondersteunen.”

Ernstige oorzaken van witte vlekken op je tong

Ernstig is een wit vlekje op je tong dus meestal niet. In de meeste gevallen verdwijnt de kleur vanzelf, maar in een enkel geval wijst zo‘n vlekje op een serieuze aandoening zoals leukoplakie of lichen planus. Vaak zijn deze te behandelen met behulp van de huisarts of tandarts.

Quartey-Sagaille stelt dat het belangrijk is om niet alleen te focussen op witte vlekjes op je tong. “Vlekken kunnen ook roodachtig zijn of een witte rand hebben. Ze kunnen komen en gaan, of vlekken kunnen zich verplaatsen. De regel is hetzelfde: als het ongewoon lijkt, laat het dan nakijken.”

Bron | The healthy

Sanne van de WeteringGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden