null Beeld

Witte vlekken betekenen een calciumtekort én nog 6 fabels over je nagels

Kunnen je nagels je iets vertellen over je gezondheid? En is het eigenlijk slecht om constant gelnagels op te hebben, of hebben je nagels soms een ‘adempauze’ nodig? We onderscheiden de feiten van de fabels, want de onderstaande opvattingen over nagels zijn in ieder geval niét waar.

En dat is in de meeste gevallen een opluchting.

1. Lijnen op je nagels zijn een teken van slechte gezondheid

Dit is deels een fabeltje: verticale lijnen of groeven in je nagels zijn simpelweg een teken dat je nagel wat ouder is. Wanneer dit gebeurt kunnen je nagels minder goed voedingsstoffen en vocht opnemen, wat ervoor zorgt dat de oppervlakte van je nagels oneven wordt. Dit is echter niets om je zorgen over te maken, je nagels vernieuwen zichzelf immers door te groeien. Horizontale lijnen of groeven (ook wel: lijnen van Beau) kunnen een teken zijn van een onderliggende infectie. Vooral als je ook pijn hebt aan je nagelrand kun je het beste een afspraak maken bij een dermatoloog.

2. Gel- en acrylnagels beschadigen je nagels

Dit is niet waar. Hoewel de chemicaliën, die gebruikt worden, je nagels kunnen uitdrogen, is dit maar tijdelijk. Als je nagels beschadigd raken, is dit vaak het gevolg van een verkeerde verwijdering van de gel- of acrylnagels. Dit kan ervoor zorgen dat je nagels breken en dat de oppervlakte een oneven textuur krijgt. Maar ook dit zijn gelukkig geen permanente beschadigingen. Wanneer je nagel groeit komt er gewoon weer een gezonde nagel tevoorschijn.

3. Witte vlekjes zijn een signaal van calciumtekort

Een veelgehoord fabeltje is dat die witte vlekjes, die soms op je nagels verschijnen, een teken zijn van een calciumtekort. Dit is niet waar: de oorzaak van deze vlekjes, die leukonychia heten, zijn vaak het gevolg van het stoten van je nagel. Hierdoor beschadigd je nagel en komt er een wit deukje in. Dit is niet schadelijk of gevaarlijk.

Lees ook:

Zó voorkom je dat je nagels afbreken

4. Je moet je nagels laten ‘ademen’

Het is niet slecht om constant nagellak te dragen. Je nagels zijn dood, net als je haar, en kunnen daarom niet ademen en halen ook geen voedingsstoffen uit de lucht. Deze stoffen halen ze namelijk uit je bloed. Het constant dragen van nagellak heeft daar geen effect op. Toch kun je dit advies regelmatig horen, omdat het de chemicaliën in nagellak, en vooral in nagellakremover, zijn die je nagels kunnen uitdrogen, waardoor ze sneller breken.

5. Gele nagels zijn een teken van slechte gezondheid

Negen van de tien keer zijn gele nagels het gevolg van gekleurde of zwarte nagellak. Als er veel pigment in een nagellak zit, dan kan er wat van in je nagel trekken, wat een geel effect geeft. Je kunt dit voorkomen door een goede, doorzichtige basislaag op te brengen. Als je echter geen nagellak draagt en je ziet dat je nagels geel worden (vaak gaat dit gepaard met verdikking en afbrokkeling), dan kan dit een teken zijn van een schimmelinfectie. In dat geval is het een goed idee om even naar de huisarts te gaan.

6. Je moet je nagels laten weken voor een manicure

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, water droogt vaak juist uit. Ook zorgt het weken van je nagels ervoor dat je nagelriemen uitzetten, waardoor aangebrachte nagellak juist sneller omhoog komt en afbladdert. Je nagels weken is daarom niet nodig.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Purewow.com

Beeld | Getty Images

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden